Till senaste kommentaren

Jag vill odla hallon i kruka, vad ska jag tänka på?

Hej!
Jag fick nyss hem en liten hallonbuske från er,
Det är en Little Sweet Sister, jag är mycket nöjd med den och frakten.
Nu till frågorna:  Den står inne i mitt vardagsrum nu, det är ju så kallt att jag inte vet om jag kan ställa ut den på balkongen.

Och jag har inte planterat om den i ny kruka;
Hur stor kruka behöver den?

Hur många liter jord bör jag räkna med?

Jag har förstått att det ska vara rhododendron-jord,
Ska det även vara lecakulor i botten?


Nova

Kommentarer

 • Hej Nova!

  Så roligt att du vill odla hallon.
  Även om 'Little sweet sister' är ett kompakt växande hallon så vill jag rekommendera så stor kruka du får plats med. Detta både för att växten ska trivas och övervintra men också för dig för att den inte ska torka upp lika snabbt.

  Det är alltid en chansning när det kommer till att få växterna att överleva vintern i kruka. Du kan isolera krukornas sidor invändigt med bubbelplast, liggunderlag eller frigolit för att öka chansen. Tänk även på att ju större kruka du planterar i desto mer jordvolym, vilket i sin tur ökar chansen till överlevnad under vinterhalvåret. Rhododendronjord går bra att använda eller om du vill blanda den med vanlig planteringsjord går också bra. Du behöver inte ha lecakulor men dräneringshål i botten av krukan. Lecakulor är bara för att göra krukorna enklare att hantera för oss eller lite billigare att fylla upp. Växten vill helst ha hela krukan med jord.

  Tänk på att har du nu haft plantan inomhus behöver du vänja den vid utomhus igen. Avhärdning hjälper plantan att acklimatisera sig på den nya växtplatsen och man gör det enklast genom att i början ta ut dom 2 timmar dagtid för att sedan öka utomhusvistelsen under ca 14 dagar. Nattetid tar du alltid in dem under dessa två veckor och först efter avhärdningen kan du ha växterna ute även nattetid.

  Håll noga koll på hur de nattliga temperaturerna kommer vara framöver, kylan kan vara lömsk så låt dig inte luras av varma vårtemperaturer på dagtid. Om det riskerar att bli under +5 grader behöver du täcka din nyinköpta planta, och det gör du bäst med fiberduk eller juteväv. Det är toppen av plantan som är känsligast, så täck väl ovanifrån. Att placera den under tak eller t ex ett bord ger också ett visst skydd.

  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej Hedvig!
  Tack för detta underbara svar som täckte alla mina frågor OCH de följdfrågor som skulle ha kommit, om inte du hade hunnit med att besvara dem först!😉

  Ha en jättefin valborg! ☀️
  Nova

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.