Hur blir jag av med sorgmygg?

Jag trodde först att det var bananflugor som jag fått in i mitt hem. Men nu ser jag att dessa små flugor kommer från mina krukväxter och misstänker att det rör sig om sorgmygg. Hur blir jag av med dessa?
Plantagen

Kommentarer

 • Tack för att du hör av dig till oss om detta. Precis som du själv misstänker låter det som att dina växter har drabbats av sorgmygg.
  Sorgmygg lever som larv i jorden hos våra krukväxter och tar sig sedan ut i våra hem som fluga i fullvuxet stadie, det är oftast då som vi upptäcker skadegöraren. Nemablom är en biologisk bekämpning och är mycket effektiv när det kommer till att bli av med sorgmygg. Medlet vattnas ut i krukorna och inom 14 dagar ska det ge full effekt.

  Här hittar du Nemablom.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Ett annat effektivt tips för att undvika sorgmygg från start är att alltid vattna sina växter underifrån. Genom att göra det så förblir jordytan torr något som sorgmyggen inte uppskattar då de inte vill lägga sina ägg i den torra jorden.

  Om man redan har problem kan man börja med att "torka ut" växten för att sedan fortsätta vattna underifrån. Under tiden är det effektivt att sätta upp gula klisterfällor, som sätts ner i krukan. På så vis blir du av med de som flyger runt krukan. Om man har väldigt stora problem så är tipset på nemablom bra framförallt om det gäller stora mängder med plantor som drabbats. Om det bara är några få plantor är det mer effektivt att byta ut jorden helt, skölja av rötterna noga från jordrester och plantera om i ny fräsch jord och då som sagt endast vattna underifrån.
  Jag har inte haft sorgmygg på 4 år sen jag började med underfattning.
  Sofia
 • Tack Sofia, vilken bra input!
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Oriusbaggar? När finns det?
  Eva
 • Hej Eva!

  Vi har inte några nyttodjur i vårt sortiment men du kan hitta enkelt genom att googla på nyttodjur eller biologisk bekämpning.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.