Hur blir jag av med trips?

Min växt har mått dåligt ett tag och när jag tittade närmare såg jag små insekter. Jag tror det är trips. Hur får man bort trips?
Plantagen
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Vad tråkigt att du fått trips!

  Trips är små, avlånga insekter på ungefär 2 mm som störst. De kan snabbt göra stor skada på din växt, så ju tidigare du börjar med behandling desto bättre. Det mest naturliga medlet mot detta är neemolja. Det är en naturlig produkt som fungerar utmärkt som behandling både mot trips och även bladlöss. Blanda då följande ingredienser i en flaska:
  • En tesked neemolja
  • En halv tesked grön- eller gulsåpa
  • En liter ljummet vatten
  Därefter skakar du allt tills det är helt blandat och spraya på den drabbade växten. Var noga med att det når överallt. När medlet sedan kallnar kommer oljan torka till små ”neemplättar” men dessa löser du enkelt upp igen genom att värma lösningen igen.  Miriam Trädgårdsmästare
  Bästa svaret
 • Hej,

  Jag har också trips, och har testat ett par veckor med att duscha växterna och såpa. Det är en lång process och jag börjar tröttna. Min fråga är om jag slänger ut alla växter försvinner tripsen då? Efter hur lång tid kan jag isåfall införskaffa nya växter?

  Tack på förhand,
  Amanda
  Amanda
 • Hej Amanda!

  Vad tråkigt att höra att du har trips... och ett sånt ettrigt angrepp också! Tyvärr kan det vara en ganska långdragen process och då är det viktigt att man ser till att det blir sprayat under- och översidan bladen och i alla möjliga vrår av växten.

  Som min kollega nämnde i svaret ovan kan du även testa s.k. neemolja. Det är effektivt mot trips. Har du inte tillgång till neemolja kan du byta ut det med 2 ml t-sprit eller t-röd.

  Gällande byte av växter så finns alltid risken att det hänger kvar lite ägg eller liknande i gamla krukor och i jord. Var då noga med att diska ur dem och använd ny jord. Torka gärna av alla ytor noga också.

  Trips lever ungefär en månad. De trivs i torra miljöer men klarar sig inte en längre tid utan att ha en växt att bo på. Du bör då kunna vänta en vecka eller två innan du införskaffar nya plantor - och då är det alltid bäst att låta dem sitta i karantän en tid så att du kan vara säker på att du inte får in annan ohyra med de nya växterna. Ta det säkra före det osäkra!

  Önskar dig lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej, stort tack! Om jag har förodlat tomatplantor och har trips hemma, kan det sprida sig ut i koloniområdet om jag planterar ut de?

  Tack på förhand,
  Amanda
  Amanda
 • Hej igen, Amanda!

  Det finns olika sorters trips. De flesta tripsar vi normalt hittar inomhus är så kallade växthustrips. De klarar sig inte utomhus då de kommer från varmare klimat - ett klimat som ett växthus härmar väldigt bra!

  Det är mest troligt att det är denna sorts trips du har hemma och då kommer dina tomatplantor må mycket bättre när de kommer ut i blåst, regn och får lite mer avstånd mellan sig.

  Å andra sidan är det bra att behandla dina växter nu. Det är ännu lite tidigt att ta ut dina tomatväxter, så ge dem gärna en bra början genom att få bort så mycket som möjligt av tripsen redan nu!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Var kan man få tag i neemoolja?
  Eva
 • Hej Eva!

  Neemolja finns oftast hos hälsokostaffärer. Du hittar den enkelt genom en google-sökning eller hos närmaste hälsokostbutik där du bor.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har också fått trips på min stora monstera
  duschar den regelbundet & sprayar på såpa vatten varannan dag. Fick ett råd att spraya swirr på ytorna runt om?
  Samt råd att spruta ett biologiskt medel som
  heter SMC. något som känns igen?
  Läste också att det är bra med hög luftfuktighet & att luftfuktare är bra att ha. Men när jag läser här står det att tripsen trivs i växthusmiljö…
  Hur skall jag tänka:)
  Har inte sett någon fluga så vet ej vilken sort jag har. 
  Tacksam för råd! 

  Karin
 • Hej Karin!

  Tack för ditt meddelande och frågor.
  Neemolja som jag nämner här ovan är en likvärdig behandling till SMC. Båda arbetar ungefär likadant och är oljor som fungerar väl att använd på växternas blad. De är både förebyggande och effektiva när angreppet redan skett.

  Eftersom det är växterna som är födan för trips är det även där dom sitter. Att rengöra runt växterna på t.ex. fönsterbläck är inget som förbättrar bekämpningen av djuren utan isåfall för att städa bort eventuella rester. Jag kan heller inte rekommendera att använda Swirr på ett annat sätt än vad produkten är tänkt för.

  Luftfuktare är bra då de flesta trips trivs i torr och varm luft. Att angrepp sker enkelt i växthus beror oftast på att man vattnat för lite eller att växterna har för små krukor och att det då blir just varmt och torrt. I växthus kan man också spola golvet morgon och kväll för att öka luftfuktigheten och därmed motverka tripsangrepp.

  Oavsett vilken sort du har skulle jag rekommendera dig att använda blandningen med neemolja under upprepade omgångar tills skadedjuren är borta och ställa ut vattenglas med vatten i runt växterna eller köpa luftfuktare. Dessa två åtgärder är bevisade att dom fungerar därför värda att testa.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej
  Hur ofta ska man spraya med oljan?
  Sara
 • Hej Sara!

  Du kan fortsätta att spraya med jämna mellanrum så länge du ser att tripsen fortfarande är kvar. Eftersom sprayen inte tar kål på äggen så behöver du vänta och behandla igen några dagar efter att de sista vuxna individerna försvunnit. 

  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej! Tack för ovannämnda rekommendationer! Jag undrar om trips kommer att klara vinter i växthuset och igen nästa år?

  Inna
 • Hej Inna!

  Trips finns i flera olika arter, vissa mer härdiga än andra. Växthustripsen trivs exempelvis i varmare miljöer än de tripsarter man naturligt kan hitta i naturen.

  Det är emellertid värt att komma ihåg att tripsäggen kan klara sig längre än de vuxna individerna. Där kan de då gömma sig djupt i jorden, där temperaturen håller sig ganska jämn, eller i vrår där det skyddas från kylan.

  Därför är det viktigt att göra rent efter ett angrepp med trips. Har du haft trips i växthuset kan det då vara värt att torka av alla ytor, diska ur krukor från gammal jord och hålla rent i allmänhet.

  Håller tummarna att du slipper fler trips!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej Karin hur ofta ska man spraya tripsdrabbad planta ? Varje dag 1 gång veckan ?
  Häls pia
  Pia
 • Hej Pia!
  Du kan fortsätta att spraya med jämna mellanrum så länge du ser att tripsen fortfarande är kvar. Eftersom sprayen inte tar kål på äggen så behöver du vänta och behandla igen några dagar efter att de sista vuxna individerna försvunnit.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hejsan! Jag undrar om detta är tris?
  Josse
 • Hej Josse!

  Det ser tyvärr ut som att det är trips som ditt palettblad fått. Hur du ska gå till väga kan du läsa längre upp i den här tråden.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej igen!
  Jag har köpt hem Neemolja och Grön såpa. Gjorde blandningen med vatten och besprutat alla växter i hemmet. Har det någon negativ påverkade på de växter som inte har trips att bli behandlade? Jag vågar inte chansa och inte behandla alla.

  Hur ofta ska man behandla dem med blandningen?

  Jag har en del tomater ute på balkongen med frukter på gång. Vissa av de plantorna har jag sett trips på. Jag tar bort alla blad jag ser något på och behandlar alla plantor. Går det att äta tomaterna ändå?

  //Josse  Josse
 • Hej Josse!

  Neemoljeblandningen är en naturlig behandling och innehåller alltså endast naturliga produkter. Det skadar inte att behandla växter som eventuellt inte är drabbade av skadedjur och vi rekommenderar att man behandlar alla växter i hemmet eftersom angreppet annars riskerar att blossa upp på nytt.

  När det gäller ätbara växter ska det även här vara okej att äta frukten. Däremot kanske inte de produkter du köpt är KRAV-märkta och att det därför inte blir en ekologisk skörd. Men det är ju en smaksak hur man önskar med det.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har trips hemma som jag behandlat med såpa. Tänkte testa neemolja-blandningen, men undrar bara om du vet om oljan gör fläckar på golv/matta/gardiner?

  Mvh
  Karin
 • Hej Karin!

  Neem är en olja vilket gör att den kan lämna fettfläckar på textilier. Rekommenderar därför att undvika att använda blandningen nära golv/matta/gardiner.
  Nadja Hortonom
 • Hej, jag har två saintpaulia violer och jag tror de har trips på sig. Kan du föreslå en behandling? Jag hörde att det är dåligt att få löven blöta så jag är inte säker på hur jag ska gå vidare.

  Mvh,
  Jakub
  Jakub
 • Hej Jakub!

  Tidigare har man kunnat använda insektspinnar som provado, dessa får tyvärr inte längre säljas. I övrigt skulle jag rekommendera neemolja som beskrivs ovan eller testa MyrNix som fungerar bra på de flesta skadedjur.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Kan man använda Yes i stället för såpa?
  Anki
 • Hej Anki!

  Ja, det ska gå lika bra.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Har läst att neemolja luktar riktigt illa. Hur är det med denna blandingen med vatten och såpa, bör man räkna med att växterna luktar illa under behandlingsperioden?

  Fungerar detta även på annan ohyra? (Har hittat små kryp på en petunia jag har utomhus, ser ut som tripsen fast vita)
  Annette
 • Hej Annette!

  Tack för frågan. Personligen tycker jag inte att Neemolja luktar illa, men det ju beror mycket på person till person och hur känslig näsa man har. Ja, det har en lukt och medan växterna ännu är fuktiga av blandningen känner man nog av den i rummet. När de sedan torkat avger det, enligt mig ingen doft alls.

  Neemblandning kan även ha effekt på andra sorters ohyra, t.ex. spinn och ullöss. Tycker däremot inte att det funkar bra på bladlöss. Men prova kan man alltid - detta är en naturlig olja och gör inte någon skada på växterna. Lycka till! 🌻
  Nadja Hortonom
 • Hej! Mina krukväxter ser ut att ha fått trips. Jag har en del växter som har många små blad som jag tror kommer att vara svårt spraya på alla ställen; undrar därför om man kan dels doppa hela grenar i såp-/neemoljeblandningen och även vattna växterna med blandningen, eller skulle de ta skada av såpan och oljan?
  I.M
 • Hejsan!

  Ibland blir det lite klurigt att nå alla vrår som ohyran kan gömma sig i. Är växten inte för stor vet jag att vissa faktiskt brukar doppa hela växten i såpa- eller neemoljeblandning. Då kan du helt enkelt vända växten upp och ned och doppa.

  Du kan sen även spraya jordytan så att den också täcks.
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej, jag har runt 60 inomhusväxter varav merparten har drabbats av trips. Senaste månaden har jag typ var tredje dag, ibland oftare, ibland mer sällan duschat växterna och även behandlat med neemolja. Jag är rätt less på att aldrig bli av med tripsen. 😥

  Om jag har förstått det rätt så läggs även äggen i bladen?
  Kan jag ändå bli av med tripsen, om jag tar bort de fula bladen på växten och slänger dem och ”tripsjorden” på komposten utomhus, rengör krukorna med diskmedel, sätter ny jord och stoppar i växten?

  Om jag investerar i de små insekterna som suger ut äggen och tripsen - hur många krukor (10 cm i dia) räcker en trips-påse till (på ett ungefär)?

  Kan växten överleva trots trips om angreppet är litet?


  Jenny
 • Hej Jenny!

  Oj, det var inte fåtalet växter! Det är riktigt synd att de dragit på sig trips.

  Om det inte funkar med att spraya dem och de inte är för stora kan du testa förslaget från mitt tidigare svar, att doppa plantorna. Det blir lite av ett heldagsgöra, men förhoppningsvis blir du av med de små odjuren.

  Jag råder dig därför att behandla plantorna noga, men även att rensa och tvätta växterna samt göra rent runt varje planta och (om möjligt) ge mer utrymme mellan varje växt. Mer luftgenomströmning och rena ytor trivs ohyran inte lika bra i, vilket gör det lättare för din växt att stå emot angreppet. Rätt belysning, näring och vatten hjälper såklart också.

  Du har sen rätt - äggen från tripsen läggs i bladvävnaden på växten, men sen kan de vuxna tripsarna övervintra i jorden om det är ett klimat de kan överleva i. Du kan därför gärna försöka rengöra så gott det går och byta jord, men att införskaffa dig nyttodjur är ett sätt att kunna få bort både ohyra i jorden och på bladen.

  Det finns två nyttodjur som kan hjälpa här, dels tripsrovkvalster (som äter larverna eller nymferna) och dels orius skinnbaggar som äter både larverna och de vuxna individerna. Hur mycket som behövs beror sen på vilken sorts förpackning du köper - dosering och liknande brukar oftast stå på förpackningen!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Vi har en jättestor agave som står ute under sommaren och
  inte under vintern fick i somras ett anfall av mörka trips. Helt omöjliga att bli av med, vi har provat allt. Nu har vi låtit växten stå ute rätt länge och har idag tagit in den i värmen. Hur ska vi tänka nu? Kan tripsen ha dött i kylan? Vi har inte sett någon aktivitet eller nya skador på länge men kan de leva i jorden eller hur fungerar det? 

  Jenny
 • Hej Jenny!

  De kan absolut ligga vilande och latent. Vi rekommenderar att du behandlar med neemoljeblandning som du hittar hur du gör i ett inlägg här ovanför.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag har haft problem med Trips på mina inomhusväxter i mer än tre år. Inget hjälper, har behandlat med såplösning, haft växterna utomhus under sommaren, men Tripsen kommer hela tiden tillbaka. Alla tomatplantor som kom upp förra året tog Tripsen död på direkt. Finns det något annat att göra än att slänga ut alla inomhusväxter, ca 60 st?
  Mvh Fredrik
  Fredrik
 • Hej Fredrik!

  Det låter som ett väldigt långvarigt angrepp, vad tråkigt att höra.

  I första hand råder jag dig att läsa igenom ovan svar sen tidigare och se om det kanske finns något annan lösning för att bli av med dem som du kanske inte testat hittills, så som att använda lite t-sprit i din såpalösning eller att införskaffa dig nyttodjur, exempelvis tripsrovkvalster eller Orius skinnbaggar.

  Då detta gäller väldigt många växter kan jag även råda dig att hålla dina växter så separata, exempelvis nya växter från dem du haft tidigare eller i alla fall ge de växterna du har mer mellanrum mellan varandra. Har du då tur kan du sakta men säkert minska angreppet tills det att de försvinner helt.
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag har också problem med tripsangrepp och jag har ett 40-tal krukväxter. De sprider sig bara mer och mer. Jag får trips även på växterna som står vid en luftfuktare så att de inte trivs där det är fuktigt stämmer inte. Jag har duschat av växterna flera gånger, sprayat med neemoljablanding, plockar bort angripna blad, köpt Orius skinnbaggar...ingenting hjälper. Kan man sprya Raid på alla växter? Och hur ofta ska man göra det då?
  Mvh Cilla
  Cilla
 • Är detta trips?
  Fred
 • Hej Cilla!

  Vi kan inte rekommendera Raid eftersom det inte är en produkt vi har i sortimentet och inte kan svara på hur den fungerar. Är dock osäker på om den är bra att använda inomhus eller överhuvudtaget fungerar mot trips. Det får du kontrollera med någon som saluför Raid.

  Jag skulle rekommendera dig att spraya med neemoljeblandning några gånger repeterat under några veckor för att vara säker på att få bort alla stadier av ohyran. Duscha av växten i mellan.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej Fred!

  Ja, det ser tyvärr ut som att du fått trips på din monstera. Läs instruktioner för hur du kan göra i min kollegas svar en bit upp i tråden.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Tack! Hur ofta ska jag behandla med neem olja?
  Fred
 • Hej Fred!

  Vi rekommenderar dig att använda blandningen med neemolja under upprepade omgångar tills skadedjuren är borta. Det går att överdosera neemolja så att max en gång i veckan. Du kan gärna duscha av växten mellan behandlingarna om du behöver behandla många gånger.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag hade trips i april 2023 och kastade ut alla växter förutom en lila oxalis som tripsen inte verkade intresserade av. Nu har jag två monstera-sticklingar hemma som snart ska planteras. Jag har två påsar såjord från plantagen som legat under diskbänken sen angreppet (bor i en liten lägenhet så det är ca 2-3 meter från där den värst angripna plantan stod, men bakom skåpsluckor) och de är oöppnade men har ju små ventilationshål i sig. Finns det en risk att tripsen kan ha lagt ägg/”övervintrat” i påsarna, eller tror ni att det är okej att använda dem? Och borde jag hålla oxalisen borta från monsterorna trots att det gått snart ett år? Jag vet sen innan att trips är riktigt jävliga och tenderar att försvinna ett tag och sen uppstå från ingenstans så jag vill vara så noga som jag kan.
  Amy
 • Hej Amy!

  Tack för din fråga! Det är en klurig en att svara på.

  Jord är ju ett naturligt material och Plantagens jordar är gjorda av naturligt nedbrutet material som inte är besprutat. Det betyder att det finns ett rikt mikroliv däri, något som både är bra för jorden och växterna.

  Det skulle då inte vara helt omöjligt om det kunde finnas en eller annan insekt med där och jag vågar inte säga om det skulle finnas trips eller ej. Några vuxna individer skulle kanske kunna klara en period i jorden men inte länge. Äggen tror jag inte skulle ligga kvar i och med att dessa läggs i värdväxtens vävnad.

  Gällande att hålla växterna isär är det alltid en bra idé att hålla nya växter i "karantän" några veckor efter att du fått hem dem, oavsett om det kommer från en privat odlare, butik, eller ens en vän.

  Ohyra är bra på att överleva. I dagsläget finns det dessutom få växtskyddsmedel som har samma extrema effekt som de kemikalier som tidigare brukats för att bli av med skadedjur - men det är ju för miljöns skull som dessa inte längre finns kvar och det är en ständig jakt efter bättre växtskyddsmedel.

  Jag råder dig därför att hålla dem separat ett tag, i alla fall tills du kan känna dig trygg att båda inte blivit angripna. Ta även en nära koll på växterna för att fånga angrepp så tidigt som möjligt.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Jag har fått både trips och sköldbladlöss. Har slängt växterna men ett par ytterkrukor är i jutetyg och flätade korgar. Hur sanerar jag dessa? 

  Emelie
 • Hej Emelie!

  Tack för din fråga. Trips överlever inte länge utan en växt. Sköldlöss däremot är det lite mer oklart om hur de överlever utan växt. Jag skulle hålla krukorna utan växt i en månad eller så innan jag planterar något i det. Du kan ju också placera någon växt utan så högt värde i krukan första gången så ser du ju snabbt om det fortfarande finns ohyra i krukorna.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej! Funderar på att köpa oriusbaggar eller likande mot trips men blir orolig att få angrepp av dem? Dör baggarna när tripsen är döda eller vad händer med dem?
  Alice
 • Hej! Jag har en riktigt fin och lite ovanlig kornett blomma som har fått tips. Den gillar ju inte att bli duschad så nu undrar jag hur jag ska bli av med tripsen. Tidigare fanns det ju ohyrepinnar och sätta jorden men det finns ju inte längre så nu vet jag inte hur jag ska behandla, finns det något annat jag kan sätta i jorden till exempel?
  Katarina
 • Hej Alice!

  Oriusbaggarna är rovdjur som främst håller sig till andra insekter, specifikt trips men också några andra sugande små insekter. De kan däremot klara sig fint ett tag på pollen från blommande växter också, men finns inte det så kommer de med tiden dö ut.

  Och till Katarina, trevligt att du hör av dig!

  Med din kornettblomma så skulle jag nog säga att behandlingen kommer före att den inte gillar vatten på bladen. I längden tror jag att skadedjuren skulle orsaka mer skada än vattnet! Om du ger behandlingen ett försök så använd gärna vatten i rumstemperatur och undvik att ha den soligt innan den torkat ordentligt.

  Annars kan du testa på MyrNIX som min kollega Hedvig nämnde tidigare i tråden.
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Jag har sprutat kornettblommor tidigare men det slutar nästan alltid med att de dör… denna blommar dessutom nu med massor av blommor…
  Katarina
 • Can you use Grumme or some other detergent or do we need yellow/green soap with neem oil?
  Sanchari
 • Hej igen, Katarina!

  Jo, det finns ju en risk i och med att de så starkt ogillar vatten på bladen. Om du absolut inte vill blöta ned den så kan du som en annan lösning också testa nyttodjur, så som tripsrovkvalster eller Orius skinnbaggar. De äter trips och är en naturlig lösning nu när de flesta kemiska bekämpningsmedlen är borta.

  And to Sanchari, Grumme soap is good to use in this scenario. I would however not use detergent or any other such cleaning-product. Keep to dish-soap, and good luck! ☀
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.