Hur blir jag av med trips?

Min växt har mått dåligt ett tag och när jag tittade närmare såg jag små insekter. Jag tror det är trips. Hur får man bort trips?
Plantagen

Kommentarer

 • Vad tråkigt att du fått trips!

  Trips är små, avlånga insekter på ungefär 2 mm som störst. De kan snabbt göra stor skada på din växt, så ju tidigare du börjar med behandling desto bättre. Det mest naturliga medlet mot detta är neemolja. Det är en naturlig produkt som fungerar utmärkt som behandling både mot trips och även bladlöss. Blanda då följande ingredienser i en flaska:
  • En tesked neemolja
  • En halv tesked grön- eller gulsåpa
  • En liter ljummet vatten
  Därefter skakar du allt tills det är helt blandat och spraya på den drabbade växten. Var noga med att det når överallt. När medlet sedan kallnar kommer oljan torka till små ”neemplättar” men dessa löser du enkelt upp igen genom att värma lösningen igen.  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Jag har också trips, och har testat ett par veckor med att duscha växterna och såpa. Det är en lång process och jag börjar tröttna. Min fråga är om jag slänger ut alla växter försvinner tripsen då? Efter hur lång tid kan jag isåfall införskaffa nya växter?

  Tack på förhand,
  Amanda
  Amanda
 • Hej Amanda!

  Vad tråkigt att höra att du har trips... och ett sånt ettrigt angrepp också! Tyvärr kan det vara en ganska långdragen process och då är det viktigt att man ser till att det blir sprayat under- och översidan bladen och i alla möjliga vrår av växten.

  Som min kollega nämnde i svaret ovan kan du även testa s.k. neemolja. Det är effektivt mot trips. Har du inte tillgång till neemolja kan du byta ut det med 2 ml t-sprit eller t-röd.

  Gällande byte av växter så finns alltid risken att det hänger kvar lite ägg eller liknande i gamla krukor och i jord. Var då noga med att diska ur dem och använd ny jord. Torka gärna av alla ytor noga också.

  Trips lever ungefär en månad. De trivs i torra miljöer men klarar sig inte en längre tid utan att ha en växt att bo på. Du bör då kunna vänta en vecka eller två innan du införskaffar nya plantor - och då är det alltid bäst att låta dem sitta i karantän en tid så att du kan vara säker på att du inte får in annan ohyra med de nya växterna. Ta det säkra före det osäkra!

  Önskar dig lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej, stort tack! Om jag har förodlat tomatplantor och har trips hemma, kan det sprida sig ut i koloniområdet om jag planterar ut de?

  Tack på förhand,
  Amanda
  Amanda
 • Hej igen, Amanda!

  Det finns olika sorters trips. De flesta tripsar vi normalt hittar inomhus är så kallade växthustrips. De klarar sig inte utomhus då de kommer från varmare klimat - ett klimat som ett växthus härmar väldigt bra!

  Det är mest troligt att det är denna sorts trips du har hemma och då kommer dina tomatplantor må mycket bättre när de kommer ut i blåst, regn och får lite mer avstånd mellan sig.

  Å andra sidan är det bra att behandla dina växter nu. Det är ännu lite tidigt att ta ut dina tomatväxter, så ge dem gärna en bra början genom att få bort så mycket som möjligt av tripsen redan nu!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Var kan man få tag i neemoolja?
  Eva
 • Hej Eva!

  Neemolja finns oftast hos hälsokostaffärer. Du hittar den enkelt genom en google-sökning eller hos närmaste hälsokostbutik där du bor.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har också fått trips på min stora monstera
  duschar den regelbundet & sprayar på såpa vatten varannan dag. Fick ett råd att spraya swirr på ytorna runt om?
  Samt råd att spruta ett biologiskt medel som
  heter SMC. något som känns igen?
  Läste också att det är bra med hög luftfuktighet & att luftfuktare är bra att ha. Men när jag läser här står det att tripsen trivs i växthusmiljö…
  Hur skall jag tänka:)
  Har inte sett någon fluga så vet ej vilken sort jag har. 
  Tacksam för råd! 

  Karin
 • Hej Karin!

  Tack för ditt meddelande och frågor.
  Neemolja som jag nämner här ovan är en likvärdig behandling till SMC. Båda arbetar ungefär likadant och är oljor som fungerar väl att använd på växternas blad. De är både förebyggande och effektiva när angreppet redan skett.

  Eftersom det är växterna som är födan för trips är det även där dom sitter. Att rengöra runt växterna på t.ex. fönsterbläck är inget som förbättrar bekämpningen av djuren utan isåfall för att städa bort eventuella rester. Jag kan heller inte rekommendera att använda Swirr på ett annat sätt än vad produkten är tänkt för.

  Luftfuktare är bra då de flesta trips trivs i torr och varm luft. Att angrepp sker enkelt i växthus beror oftast på att man vattnat för lite eller att växterna har för små krukor och att det då blir just varmt och torrt. I växthus kan man också spola golvet morgon och kväll för att öka luftfuktigheten och därmed motverka tripsangrepp.

  Oavsett vilken sort du har skulle jag rekommendera dig att använda blandningen med neemolja under upprepade omgångar tills skadedjuren är borta och ställa ut vattenglas med vatten i runt växterna eller köpa luftfuktare. Dessa två åtgärder är bevisade att dom fungerar därför värda att testa.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej
  Hur ofta ska man spraya med oljan?
  Sara
 • Hej Sara!

  Du kan fortsätta att spraya med jämna mellanrum så länge du ser att tripsen fortfarande är kvar. Eftersom sprayen inte tar kål på äggen så behöver du vänta och behandla igen några dagar efter att de sista vuxna individerna försvunnit. 

  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.