Välkommen till Fråga Plantagen!
Här kan du ställa frågor om växterna i ditt hem, om odling och trädgård. Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig med svar.
Om du har frågor om vårt utbud eller köp i e-handeln så hänvisar vi dig till vår kundservice. Du hittar både svar på vanliga frågor och kontaktuppgifter på plantagen.se/kundservice.
På Plantagen finns allt som behövs för ett växande liv. Hos oss kan du hitta växter, möbler, redskap och inspiration till nästa projekt. Med mer än 130 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland och en e-handel som alltid har öppet hjälper vi dig att komma närmare naturens positiva kraft. Välkommen till Nordens härligaste växthus.
Trips är små, avlånga insekter på ungefär 2 mm som störst. De kan snabbt göra stor skada på din växt, så ju tidigare du börjar med behandling desto bättre. Det mest naturliga medlet mot detta är neemolja. Det är en naturlig produkt som fungerar utmärkt som behandling både mot trips och även bladlöss. Blanda då följande ingredienser i en flaska:
- En tesked neemolja
- En halv tesked grön- eller gulsåpa
- En liter ljummet vatten
Därefter skakar du allt tills det är helt blandat och spraya på den drabbade växten. Var noga med att det når överallt. När medlet sedan kallnar kommer oljan torka till små ”neemplättar” men dessa löser du enkelt upp igen genom att värma lösningen igen.Jag har också trips, och har testat ett par veckor med att duscha växterna och såpa. Det är en lång process och jag börjar tröttna. Min fråga är om jag slänger ut alla växter försvinner tripsen då? Efter hur lång tid kan jag isåfall införskaffa nya växter?
Tack på förhand,
Amanda
Vad tråkigt att höra att du har trips... och ett sånt ettrigt angrepp också! Tyvärr kan det vara en ganska långdragen process och då är det viktigt att man ser till att det blir sprayat under- och översidan bladen och i alla möjliga vrår av växten.
Som min kollega nämnde i svaret ovan kan du även testa s.k. neemolja. Det är effektivt mot trips. Har du inte tillgång till neemolja kan du byta ut det med 2 ml t-sprit eller t-röd.
Gällande byte av växter så finns alltid risken att det hänger kvar lite ägg eller liknande i gamla krukor och i jord. Var då noga med att diska ur dem och använd ny jord. Torka gärna av alla ytor noga också.
Trips lever ungefär en månad. De trivs i torra miljöer men klarar sig inte en längre tid utan att ha en växt att bo på. Du bör då kunna vänta en vecka eller två innan du införskaffar nya plantor - och då är det alltid bäst att låta dem sitta i karantän en tid så att du kan vara säker på att du inte får in annan ohyra med de nya växterna. Ta det säkra före det osäkra!
Önskar dig lycka till!
Tack på förhand,
Amanda
Det finns olika sorters trips. De flesta tripsar vi normalt hittar inomhus är så kallade växthustrips. De klarar sig inte utomhus då de kommer från varmare klimat - ett klimat som ett växthus härmar väldigt bra!
Det är mest troligt att det är denna sorts trips du har hemma och då kommer dina tomatplantor må mycket bättre när de kommer ut i blåst, regn och får lite mer avstånd mellan sig.
Å andra sidan är det bra att behandla dina växter nu. Det är ännu lite tidigt att ta ut dina tomatväxter, så ge dem gärna en bra början genom att få bort så mycket som möjligt av tripsen redan nu!
Neemolja finns oftast hos hälsokostaffärer. Du hittar den enkelt genom en google-sökning eller hos närmaste hälsokostbutik där du bor.
duschar den regelbundet & sprayar på såpa vatten varannan dag. Fick ett råd att spraya swirr på ytorna runt om?
Samt råd att spruta ett biologiskt medel som
heter SMC. något som känns igen?
Läste också att det är bra med hög luftfuktighet & att luftfuktare är bra att ha. Men när jag läser här står det att tripsen trivs i växthusmiljö…
Hur skall jag tänka:)
Har inte sett någon fluga så vet ej vilken sort jag har.
Tacksam för råd!
Tack för ditt meddelande och frågor.
Neemolja som jag nämner här ovan är en likvärdig behandling till SMC. Båda arbetar ungefär likadant och är oljor som fungerar väl att använd på växternas blad. De är både förebyggande och effektiva när angreppet redan skett.
Eftersom det är växterna som är födan för trips är det även där dom sitter. Att rengöra runt växterna på t.ex. fönsterbläck är inget som förbättrar bekämpningen av djuren utan isåfall för att städa bort eventuella rester. Jag kan heller inte rekommendera att använda Swirr på ett annat sätt än vad produkten är tänkt för.
Luftfuktare är bra då de flesta trips trivs i torr och varm luft. Att angrepp sker enkelt i växthus beror oftast på att man vattnat för lite eller att växterna har för små krukor och att det då blir just varmt och torrt. I växthus kan man också spola golvet morgon och kväll för att öka luftfuktigheten och därmed motverka tripsangrepp.
Oavsett vilken sort du har skulle jag rekommendera dig att använda blandningen med neemolja under upprepade omgångar tills skadedjuren är borta och ställa ut vattenglas med vatten i runt växterna eller köpa luftfuktare. Dessa två åtgärder är bevisade att dom fungerar därför värda att testa.
Hur ofta ska man spraya med oljan?
Du kan fortsätta att spraya med jämna mellanrum så länge du ser att tripsen fortfarande är kvar. Eftersom sprayen inte tar kål på äggen så behöver du vänta och behandla igen några dagar efter att de sista vuxna individerna försvunnit.
Trips finns i flera olika arter, vissa mer härdiga än andra. Växthustripsen trivs exempelvis i varmare miljöer än de tripsarter man naturligt kan hitta i naturen.
Det är emellertid värt att komma ihåg att tripsäggen kan klara sig längre än de vuxna individerna. Där kan de då gömma sig djupt i jorden, där temperaturen håller sig ganska jämn, eller i vrår där det skyddas från kylan.
Därför är det viktigt att göra rent efter ett angrepp med trips. Har du haft trips i växthuset kan det då vara värt att torka av alla ytor, diska ur krukor från gammal jord och hålla rent i allmänhet.
Håller tummarna att du slipper fler trips!
Häls pia
Du kan fortsätta att spraya med jämna mellanrum så länge du ser att tripsen fortfarande är kvar. Eftersom sprayen inte tar kål på äggen så behöver du vänta och behandla igen några dagar efter att de sista vuxna individerna försvunnit.
Det ser tyvärr ut som att det är trips som ditt palettblad fått. Hur du ska gå till väga kan du läsa längre upp i den här tråden.
Jag har köpt hem Neemolja och Grön såpa. Gjorde blandningen med vatten och besprutat alla växter i hemmet. Har det någon negativ påverkade på de växter som inte har trips att bli behandlade? Jag vågar inte chansa och inte behandla alla.
Hur ofta ska man behandla dem med blandningen?
Jag har en del tomater ute på balkongen med frukter på gång. Vissa av de plantorna har jag sett trips på. Jag tar bort alla blad jag ser något på och behandlar alla plantor. Går det att äta tomaterna ändå?
//Josse
Neemoljeblandningen är en naturlig behandling och innehåller alltså endast naturliga produkter. Det skadar inte att behandla växter som eventuellt inte är drabbade av skadedjur och vi rekommenderar att man behandlar alla växter i hemmet eftersom angreppet annars riskerar att blossa upp på nytt.
När det gäller ätbara växter ska det även här vara okej att äta frukten. Däremot kanske inte de produkter du köpt är KRAV-märkta och att det därför inte blir en ekologisk skörd. Men det är ju en smaksak hur man önskar med det.
Mvh
Neem är en olja vilket gör att den kan lämna fettfläckar på textilier. Rekommenderar därför att undvika att använda blandningen nära golv/matta/gardiner.
Mvh,
Jakub
Tidigare har man kunnat använda insektspinnar som provado, dessa får tyvärr inte längre säljas. I övrigt skulle jag rekommendera neemolja som beskrivs ovan eller testa MyrNix som fungerar bra på de flesta skadedjur.
Ja, det ska gå lika bra.
Fungerar detta även på annan ohyra? (Har hittat små kryp på en petunia jag har utomhus, ser ut som tripsen fast vita)
Tack för frågan. Personligen tycker jag inte att Neemolja luktar illa, men det ju beror mycket på person till person och hur känslig näsa man har. Ja, det har en lukt och medan växterna ännu är fuktiga av blandningen känner man nog av den i rummet. När de sedan torkat avger det, enligt mig ingen doft alls.
Neemblandning kan även ha effekt på andra sorters ohyra, t.ex. spinn och ullöss. Tycker däremot inte att det funkar bra på bladlöss. Men prova kan man alltid - detta är en naturlig olja och gör inte någon skada på växterna. Lycka till! 🌻
Ibland blir det lite klurigt att nå alla vrår som ohyran kan gömma sig i. Är växten inte för stor vet jag att vissa faktiskt brukar doppa hela växten i såpa- eller neemoljeblandning. Då kan du helt enkelt vända växten upp och ned och doppa.
Du kan sen även spraya jordytan så att den också täcks.
Om jag har förstått det rätt så läggs även äggen i bladen?
Kan jag ändå bli av med tripsen, om jag tar bort de fula bladen på växten och slänger dem och ”tripsjorden” på komposten utomhus, rengör krukorna med diskmedel, sätter ny jord och stoppar i växten?
Om jag investerar i de små insekterna som suger ut äggen och tripsen - hur många krukor (10 cm i dia) räcker en trips-påse till (på ett ungefär)?
Kan växten överleva trots trips om angreppet är litet?
Oj, det var inte fåtalet växter! Det är riktigt synd att de dragit på sig trips.
Om det inte funkar med att spraya dem och de inte är för stora kan du testa förslaget från mitt tidigare svar, att doppa plantorna. Det blir lite av ett heldagsgöra, men förhoppningsvis blir du av med de små odjuren.
Jag råder dig därför att behandla plantorna noga, men även att rensa och tvätta växterna samt göra rent runt varje planta och (om möjligt) ge mer utrymme mellan varje växt. Mer luftgenomströmning och rena ytor trivs ohyran inte lika bra i, vilket gör det lättare för din växt att stå emot angreppet. Rätt belysning, näring och vatten hjälper såklart också.
Du har sen rätt - äggen från tripsen läggs i bladvävnaden på växten, men sen kan de vuxna tripsarna övervintra i jorden om det är ett klimat de kan överleva i. Du kan därför gärna försöka rengöra så gott det går och byta jord, men att införskaffa dig nyttodjur är ett sätt att kunna få bort både ohyra i jorden och på bladen.
Det finns två nyttodjur som kan hjälpa här, dels tripsrovkvalster (som äter larverna eller nymferna) och dels orius skinnbaggar som äter både larverna och de vuxna individerna. Hur mycket som behövs beror sen på vilken sorts förpackning du köper - dosering och liknande brukar oftast stå på förpackningen!
inte under vintern fick i somras ett anfall av mörka trips. Helt omöjliga att bli av med, vi har provat allt. Nu har vi låtit växten stå ute rätt länge och har idag tagit in den i värmen. Hur ska vi tänka nu? Kan tripsen ha dött i kylan? Vi har inte sett någon aktivitet eller nya skador på länge men kan de leva i jorden eller hur fungerar det?
De kan absolut ligga vilande och latent. Vi rekommenderar att du behandlar med neemoljeblandning som du hittar hur du gör i ett inlägg här ovanför.