Hur får jag bort ohyra från växter

Hej! Har ett stort problem med ett flertal skulle gissa vattenflugor. Lyfter man innerkrukan ser man även små vita insekter, avlånga vita. Dem syns även när man vattnar krukan på jorden vid ytan i vattnet då dem flyter upp. Ohyran varierar mellan 2-3 mm långa vid uppvuxen ålder. Har ni tips på hur jag kan minska deras förökning till att tillslut få väck dem helt?
Rasmus

Kommentarer

 • Hej Rasmus!

  Oj, ja, från bilderna du skickade ser det ut att vara två olika insekter: sorgmyggor och hoppstjärtar.

  Jag förstår att det kan upplevas jobbigt och irriterande när objudna gäster tar sig in i hemmet. Just hoppstjärtar är ett djur som naturligt lever i jorden och i symbios med växterna. Dom äter inte av levande organiskt material utan endast av förmultnade växtdelar. Men som sagt förstår jag att det för din del kan kännas olustigt att ha dom i hemmet.

  Om man har en större mängd av hoppstjärtar i jorden kan man med fördel enkelt minska antalet, eller till och med helt få bort dom, genom att fylla upp diskhon eller annat kärl med vatten. Ta sedan krukan och doppa ner den helt under vatten. Det kommer göra att djuren flyter upp till vattenytan och blir lätta att avlägsna.

  När det sen kommer till sorgmyggen kan de göra skada på mindre växter och deras rötter, men på större växter som dina brukar det sällan vara annat än irriterande att ha dem där. Behandlingen till dessa är då lite lättare då du kan använda Nemablom. Inom någon vecka eller två bör du se hur de minskar i antal.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.