Till senaste kommentaren

Hur ympar jag min gröna för att den ska bli kraftigare och inte långsmal och gänglig?

Maria

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för att du skriver till oss!

  Bara för att vara säker så att jag ger dig rätt information måste jag fråga om detta gäller ympning (att sätta samman skott från andra sorter av en växt till en annan) eller beskärning (generell klippning för underhåll eller formklippning) av ditt palettblad?

  Hör gärna av dig så hoppas jag kunna ge lite råd! :-)
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack!
  Jag menar beskärning så att växten blir mer tät och inte bara blir en stam och därmed lång och ranglig.

  Maria
 • Hej igen!

  Ja, då förstår jag!

  När det kommer till palettblad är det viktigaste att vara hård vid beskärningen - det är lätt hänt att tänka "men den är så fin nu" och sedan undvika att klippa eller toppa den. Men fall inte ned i den fällan!

  På vintern är det vanligt att de blir lite krassliga, men på våren kan man kapa ned den ganska redigt, men bara så att det är ordentligt med grönt och blad kvar. Du kan även ha den under en växtlampa under den perioden för att hjälpa den hålla sig fin och frisk.

  Men resten av året då?

  För att få en fin och buskig planta behöver du toppa den. När du gör det kommer det börja växa nya skott i bladvecken. Ta gärna så nära de redan existerande bladen så att det inte blir en bar kvist. Då kommer dubbla skott växa istället.  Nedan har jag markerat i rött de delar du kan ta bort, men självklart kan du ta ett mindre bladpar om du vill!  Delarna du får kvar kan du till och med sätta i vatten, så kommer de rota sig och du har en ny och fin planta på köpet!

  Med tiden kommer du få ett riktigt härligt och fylligt palettblad att pryda ditt hem med!

  Lycka till!

  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.