Till senaste kommentaren

Min kaktus har vikt sig! Vad kan jag göra nu?


Hej! Vi köpte en kaktus förra veckan, och gick igenom alla för att hitta den vi tyckte va finast. Nu såg vi att en av ”bladen” har fallit över och har börjat bli uppäten möjligtvis eller tagit skada av något som gör att den förstörs. Vad kan man göra åt det?

Kommentarer

 • Hej Julia!

  Vad tråkigt att din växt inte mår så bra! Det ser ut att vara en opuntia av något slag, en suckulent som liksom kaktusar trivs i torra och karga klimat.

  Här ser det ut som att delen som vikt sig fått någon skada vilket sen spridit röta. Från bilderna är det lite svårt att se om det antingen är en aktiv skada eller en gammal skada som först nu åkte omkull efter flytten.

  Är det pågående röta kan det vara värt att försöka ta bort så mycket av det som ruttnat som möjligt. Det kan innebära att plantera om den, för att undvika att de andra delarna skadas. Du kan då även se mer detaljerat om rötan spridit sig.

  Är det en gammal skada behöver du inte göra mycket men det kan ändå vara värt att kolla rötterna för att vara på den säkra sidan.

  Oavsett så kommer den delen som vikt sig klippas bort. Det positiva med detta är att du lätt kan ta en stickling av den! Du kan då börja med att plocka bort "öronen" av delen som trillat omkull direkt vid fästet. Låt dessa sedan ligga torrt i ett par dagar, som på en bänk.

  Detsamma kan du göra med delen som har vikt sig, fast där kan du med en vass kniv kapa av hälften så att du får bort allt som är skadat på botten. Denna del lägger du också att torka ett par dagar.

  När de sen legat så kan du plantera dem i fuktig såjord blandat med perlite. Sätt dem då en bit ned med den delen som var fäst mot plantan nedåt. Ställ dem sen på en solig, varm plats och se till att de fortsätter hållas lätt fuktig. Sen är det bara att vänta, så har du med tiden plötsligt 3 till plantor där hemma!

  Lycka till! ☀
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.