Till senaste kommentaren

Vintergrön klätterväxt på en balkong

Hej! Jag söker en grön klängväxt som gärna får stå över vintern, till en balkong vägg med söderläge. Humle är ju fin och snabbväxande, men synd att den dör på vintern. Murgröna tycker jag är svårodlad i alla fall inomhus, men kanske den är bättre utomhus?
Eller gärna andra förslag!

Kommentarer

 • Hejsan!

  Det är härligt att få ha en vintergrön vägg även utomhus under vintern!

  För att kunna ge dig lite förslag skulle jag däremot vilja börja med några motfrågor. Vet du hur mycket skydd mot väder och vind den kommer få där i söderläget? Vet du också vilken växtzon du bor i? Du kan lätt kolla det på vår hemsida här:

  Växtzoner

  Sen ville jag gärna fråga om du hade några planer på hur stor yta själva roten kommer få. Att plantera i kruka utomhus året om är nämligen riskabelt i och med att plantorna blir mer känsliga, särskilt över vintern.

  För att ge växter utomhus i kruka störst chans att klara sig bör krukan vara lite åt det större hållet. Mycket jordvolym ger mer skydd, samt att du kan skydda roten med ett krukskydd, bubbelplast eller jute.

  Vintergröna växter i kruka är sist men inte minst evigt känsliga för tjältorka. Under sena vintern när solen värmer så kommer växten att vakna till, men i och med att jorden ännu är frusen så förlorar den vatten utan att kunna ta upp nytt och torkar. Det kan du undvika genom att täcka den under den perioden med skuggväv.

  Återkom gärna med lite vidare info så hoppas jag kunna hjälpa dig vidare! ☀
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej Jennie,

  Ok tack! Det är växtzon 2, Stockholm. Ganska utsatt för vind på våning 8, men samtidigt i lä från en vägg. Skulle tro direkt sol på sig hela eftermiddagen. Den kan inte ha alltför stor kruka, men kanske en avlång med ca mått på 40x100cm, och så djup som möjligt då.  Tack!
  Karin
 • Hej Karin!

  Tack för svar. Ja, tyvärr finns det nog inte många andra vintergröna klätterväxtalternativ än just murgröna. Personligen tycker jag den är mer lättodlad utomhus, däremot är inte riktigt idealisk i soliga lägen, då den trivs bättre i halvskugga.

  Funkar det med något som inte är vintergrönt är t.ex. humle och storblommande klematis. strålande alternativ. Hoppas mitt svar hjälper dig vidare! ☀
  Nadja Hortonom

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.