Lavendel

Hej är väldigt dålig på trädgårdblommor. Klippt inte ner lavendeln i höstas. Innan jag klipper ner den undrar jag för säkerhets skull om man ska det.

Kommentarer

 • Hej!

  Alla börjar vi någonstans och alltid finns det saker att lära sig när det kommer till din trädgård! :-)

  Det finns två perioder på året som du kan beskära din lavendel: på hösten direkt när den blommat klart eller på våren när frostrisken är över. Alltså är inte hoppet ute om du missade att klippa den i höstas!

  För en tät och fin lavendel är det bra om du klipper den en gång om året, men det är inte ett måste. Nya, späda plantor kan man klippa ned ganska rejält för att den ska bli buskig och tät, men etablerade plantor som börjat få hård stam ska man akta att klippa för långt ned. Då får växten svårt att sätta nya skott.

  Det vanligaste måttet på hur mycket man ska klippa brukar då vara ungefär 1/3 av plantans höjd.

  Du kan läsa mer om lavendel på vår hemsida här!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack så väldigt mycket för svar. Det verkar vara noga med hur man gör. De övriga blommorna har jag nu klippt av vid marken, hoppas det blev rätt.

  Maj Lundin
 • Så lavendel april maj
  Hej
  Vi har ett antal fröpåsar med lavendel
  Kan vi så dessa nu april maj

  Vi har ett litet växthus
  kan man börja därinne och förkultivera
  Samt hur gör man

  Lars
 • Hej Lars!

  Ja, det går utmärkt att direktså lavendel! Det vill säga, beroende på väder och vind. Hade det varit en direktsådd ute i trädgården hade det varit lite tidigt.

  Du nämner att du har ett växthus - det är faktiskt väldigt bra för att kunna börja din odling lite tidigare, men så länge risken finns att det blir väldigt kallt så riskeras plantorna ta stryk under kvällar och nätter.

  Håll därför ett öga på hur kallt det blir på nätterna samt täck dem så gott det går vid kyliga dagar så kommer du nog få riktigt fina lavendelplantor tills i sommar!

  Gällande hur du gör skulle jag börja med fuktig såjord. Plantera dem nån halv centimeter under jorden och täck med plast för att hålla värmen inne. När de är tillräckligt stora för omplantering kan du byta till blomjord blandad med sand eller medelhavsjord.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.