Lucky berry blåbärsbuske

Hej! Jag köpte en Lucky berry plåbärsbuske för ca en månad sedan. När jag planterade den märkte jag att det var små flugor i busken. De är fortfarande kvar och det är inga bär på busken som det står att det ska vara från juli. Den ser hängig ut medans den andra blåbärsbusken bredvid av annan sort mår bra och har bär. Kan det varit fel på den från början? Vad kan jag höra? Lämna tillbaka den?
Paola

Kommentarer

  • Hej Paola!

    Små flugor behöver inte vara något dåligt för växten men det kan vara sorgmyggor och det kan vara löss som kan påverka växten. Det senare är något vanligare på utomhusväxter.

    Löss behandlar du med såpalösning. Börja med att duscha av plantan med en relativt hård stråle för att få bort de flesta av skadedjuren. Blanda sedan 1 – 2 msk såpa (gul- eller grönsåpa) med 1 liter vatten. Spraya över växtens alla delar. Behandla aldrig på växter i solen, bladen kan bli brännskadade av såpan. Upprepa behandlingen under en vecka med 1-2 dagars mellanrum.

    Att olika sorter etablerar sig olika är inget konstigt. De lägger olika energi på att etablera sig. Första året kan det till och med vara bättre att busken koncentrerar sig på att bilda rötter och etablera sig än att sätta bär. På så vis får man en tåligare planta som har bättre förutsättningar att överleva.


    Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.