Min pillerfikus tappar alla sina blad

Jag var hemifrån under 3 veckors tid varpå min rumskamrat skulle vattna mina blommor. Hon säger att hon vattnade den innan hon var iväg 5 dagar men att den såg deppig ut. Jag kom hem nu och den tappar alla sina blad, grenarna har skrumpnat ihop sig och bildat vit beläggning. Är den helt död? Går det att göra något? Är den vattnad för mycket eller har den torkat ut? Jag testade att vattna den när jag kom hem (den var blöt i jorden) men sedan dess har jag inte vattnat den och jorden har nu fått torkat ut.  

Pernilla Johansson

Kommentarer

 • Hej Pernilla!

  Tack för ditt meddelande. Jag tycker att det ser ut som att din pillerfikus fått det lite torrt och stått lite för mörkt. Det är faktiskt inte ovanligt att våra krukväxter tappar sina blad under årets mörka perioder. Det beror oftast på att det är ljusbrist och torr luft inomhus.

  Så länge det finns blad så finns det hopp. Det bästa i dessa lägen är att du ger den ljus, och det mest pålitliga så här års är växtbelysning. Självklart kan du även ställa din växt i ett fönster, men ska du vara säker på att den får tillräckligt med ljus blir min rekommendation en växtlampa.

  Spraya bladen ungefär en gång per dag och se om detta hjälper mot bladfällningen. Dra även ner på mängden vatten då dom dricker mindre under höst och vinter och riskerar att bli övervattnade om du ger för mycket. Stoppa gärna ner ett finger i jorden och känn efter så att jorden är aningens fuktig, inte blöt.

  Jag hoppas att detta hjälper din växt att må lite bättre. Och ge inte upp på den än, utan invänta och se vad vårljuset kan bidra med.

  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.