Till senaste kommentaren

Min växt ser ledsen ut. Vad beror det på?

Jag vet inte hur jag ska ta hand om min krukväxt på ett bra sätt, den slokar och ser allmänt ledsen ut. Vad kan det bero på?
Plantagen

Kommentarer

 • Din växt kan se ledsen ut av flera anledningar. Oftast handlar det om att den har fått för mycket eller för lite vatten, att den behöver planteras om, att den har drabbats av ohyra eller att den inte trivs bra på sin plats.
  1. Den har fått för mycket eller för lite vatten.
   Kontrollera om krukan är tung eller lätt. Om den känns tung så kan det tyda på att växten har fått för mycket vatten. Om jorden är blöt så kan du minska på vattningen så att jorden hålls fuktig istället för blöt. Om jorden istället är helt torr så kan du överväga att vattna lite mer, om det inte är en växt som ska ha torr jord.
  2. Den behöver planteras om.
   Kontrollera om växten har en för liten kruka. Lyft upp växten från krukan och se om det finns utrymme för rötterna. Om det är trångt för rötterna kan du behöva plantera om växten i en större kruka, i lite ny jord.
  3. Den har drabbats av ohyra. 
   Undersök växten för att se om du ser några skadedjur på blad eller grenverk.
  4. Den trivs inte på sin plats. 
   Ibland behöver växter bara byta plats för att trivas. Kontrollera om den är rätt placerad utifrån vad den behöver; sol, skugga eller halvskugga.
  Lycka till med att göra din växt glad igen!
  Ellinor
 • Hej. Köpte dennaväxt i december och nu ser den ut såhär. Vad ka  det bero på?
  Maria
 • Hej Maria!

  De gula bladen som vissnar och faller av tyder på att den får lite för mycket vatten i förhållande till ljus. I regel brukar växter dricka mindre ju mörkare dom står och så här års är dagarna fortfarande lite för korta för att växterna ska tillgodose sig det ljus dom behöver.
  Justera alltid mängden vatten till ljuset. Under vintern är det nästan alltid klokast att låta jorden torka upp lite extra snarare än att hålla den för fuktig.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Ok,då vet jag. Tack så mkt för svar.
  Maria
 • Marie-Louise
 • Hej Marie-Louise!

  Jag tror att din citrus har torkat. Detta kan bero på olika saker men oftast handlar det om att växten fått för lite vatten eller att den står i en för trång kruka och jorden därmed torkat upp alldeles för snabbt för att rötterna ska hinna tillgodose sig den vattenmängd som krävs.

  Om jag var du skulle jag börja med att ta bort all frukt och blomknoppar då detta endast snor energi av växten, energi som skulle kunna gå till att producera nya blad istället. Plocka försiktigt bort de torkade bladen genom att klippa bort eller om dom enkelt går att bryta loss.

  Lyft upp växten och undersök rötterna, ser det trångt ut behöver du plantera om i en större kruka med medelhavsjord. Ställ den därefter ljust och vattna ungefär en gång i veckan.

  Hoppas mina tips kan hjälpa dig!


  Miriam Trädgårdsmästare
 • Fahd
 • Hej Fahd!

  Tack för bilden du skickat.
  Din växt kan må dåligt på grund av för mycket vatten eller allra troligast för lite vatten. Lyft upp växten från krukan och ser du då synliga rötter på sidorna eller undersidan av jordklumpen kan det även vara ide att plantera om den i en större kruka. När man ger växten större utrymme kommer även jorden hålla fuktigheten bättre och man slipper vattna lika ofta som tidigare.


  Miriam Trädgårdsmästare
 • Nicole
 • Hej Nicole!

  Tack för ditt meddelande.
  Placera Saint Paulian i ljust läge, sol-halvskugga, men undvik direkt solljus. Växten tål inomhustemperatur bra, men är känslig för temperaturer under 15 grader. Undvik även drag.

  Vattna Saint Paulian rikligt med rumstempererat vatten för att sedan låta torka upp mellan vattningarna. Ett tips är att vattna på fat samt längst ut mot krukans kant. Undvik vatten på rothals och blad. Häll bort överskottsvattnet från fatet efter 10–15 minuter. Ge näring varannan vecka eller liten dos vid varje vattning under vår och sommar.

  Saint Paulian är lätt att föröka genom bladsticklingar eller genom delning av plantan.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Zozan
 • Hej Zozan!

  Tack för att du tar kontakt med oss.
  Järnkorsbegonian trivs bäst i halvskugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Kräver hög luftfuktighet under växtperioden. Jag tror du behöver låta den torka upp mer mellan varje vattning. Just nu ser den ut att ha blivit lite övervattnad.

  Här kan du läsa mer om begonia och hur man bäst tar hand om den.
  Miriam Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.