Till senaste kommentaren

Mjöldagg på min häck! Hur behandlar jag det?

Min 60m långa häck har drabbats av, vad jag tror, mjöldagg. Hur blir jag av med det? Den har även blivit gles och drabbats av mossa på partier. Hur får jag den att må bra igen?
Sofia

Kommentarer

 • Hej Sofia!

  Det är en häggmispel du har, är det så? De är tyvärr ganska kända för att dra på sig mjöldagg.

  Eftersom det låter som ett redigt stort angrepp så kan behandling bli lite svår. Vanligtvis kan man blanda ihop en blandning av bikarbonat, vatten, såpa och exempelvis rapsolja som man sen sprejar på bladen, men det blir ju inte hållbart på ett helt buskage!

  Istället råder jag här att göra en riktigt hård föryngringsbeskärning. Häggmispel tål ganska hård beskärning och du kan då med fördel klippa ned den till ca. 10-15 cm. Glöm inte att noggrant ta bort alla grenar och löv, samt gärna ersätta det ytligaste lagret jord - men kompostera dem inte, då svampen då kan ligga kvar. Istället är det bäst att du kastar eller bränner det.

  Beskärningen är då ett 3-i-1. Det kommer med tiden låta din häck växa sig tätare, samt att laven (som håller sig på gammal ved) försvinner. Sist minskar det risken att sporerna från mjöldaggen sprider sig och kommer tillbaka.

  Tills nästa år när din häck börjar växa igen så råder jag att du köper hem Kumulus svavellösning. Detta medel är bra mot svamp och används i samband med knoppsprickningen. Det kommer hjälpa hålla eventuella kvarvarande sporer borta.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.