Min monsteras blad blir bruna

Varför blir bladen bruna. Även nya blad har bruna fläckar. Mvh Inga-Lill

Kommentarer

 • Hej Inga-Lill!

  Det finns flera anledningar som kan vara orsaken till varför bladen på din monstera blir bruna. Har du bilder på dem att skicka till oss kan vi ta en närmre titt, men utan dem kan jag lista upp några av de vanligaste orsakerna till fläckar på bladen!

  Torr luft är en klassisk bov när det kommer till monstera eller andra tropiska växter som vi har inomhus. Under vinterhalvåret så blir luften torr, vilket monsteran och många andra växter inte trivs i. Du kan motverka detta genom att spraya bladen med vatten ett par gånger i veckan.

  Ohyra är en annan orsak, en som man ogärna vill stöta på där hemma. Trips är en vanlig skadegörare som rispar små, mikroskopiska hål på bladen som sen blir mörka fläckar. Kolla då noga om du kan se någon ohyra och behandla sen efter behov. Du hittar sen länkar till olika behandlingar här: Hur blir jag av med skadedjur på mina växter?

  Bevattning är sen vanlig, både för mycket eller för lite vatten. För mycket vatten brukar snabbt visa sig genom mörka fläckar som har en gul kant medan torka gör bladen slappa och de få kan sen få mörkare fläckar längs kanterna. Monstera trivs i fuktig jord men inte våt och vill gärna torka ut lätt innan de vattnas på nytt.

  Du kan läsa mer om monstera och hur du tar hand om dem här: Växtguiden - Monstera

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.