Ohyra/sjukdom på mitt palettblad.

Hej!
Jag skulle behöva hjälp att identifiera vad min palett lider av!Jag tog hem den från min syster i vintras och efter att den flyttade in hos mig så började den få massor ljusa små prickar på vissa blad och efter det så började även både nya och gamla blad typ förmultna eller något från mitten av bladen och utåt, det börjar som en mjuk brun fläck som blir större och sen torkar ut och spricker och vissa blad bara ramlar av och vissa får bara sånna små små vita prickar.
Den har inte varit i kontakt med några av mina andra plantor då den åkte direkt in i sovrummet i ena änden av lägenheten.
Den är garanterat inte övervattnad heller då jag inte vattnar den så ofta.
Kan oxå tillägga att vissa små nya blad skrumpnsr ihop och torkar i uppekanten på bladen så dom nästan blir som små skålar. Tack på förhand!


Filippa

Kommentarer

 • Hej Filippa!

  Tack för din fråga och vad tråkigt att höra att ditt palettblad inte verkar må så bra.

  Av skadorna att döma ser det ut som att det är någon form av skadedjur som suger ut växtsaft från växten. Exakt vad det rör sig om för skadedjur är lite svårt att svara på men om du inte lagt märke till några skadedjur på ovan och/eller undersida av bladen kan det vara trips då dom är väldigt små och svåra att se med blotta ögat.

  Testa i första hand att behandla växten med såpa som är en universallösning på en rad skadedjur. Börja med att duscha av plantan med en relativt hård stråle för att få bort de flesta av skadedjuren. Blanda sedan 1 – 2 msk såpa (gul- eller grönsåpa) och 2 ml T-röd med 1 liter vatten. Spruta aldrig på växter som står i solen, bladen kan bli brännskadade av såpan. Upprepa behandlingen under en vecka med 1-2 dagars mellanrum.

  Om inte detta hjälper kan man testa att behandla växten med medel som är specifikt anpassat för just trips.

  Blandningen består av neemolja, och ljummet vatten för att spä ut oljan, och en liten klick såpa för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i såpa kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

  - En tesked neemolja
  - En halv tesked grön- eller gulsåpa
  - En liter ljummet vatten

  Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga.

  Lycka till!

  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag undrar vad det beror på att mitt palettblad ser ut så här och tappar en del blad?
  Tack på förhand!

  Lena
 • Hej Lena!

  Tack för ditt meddelande och vad tråkigt att du verkar ha fått ullöss på din växt.

  Att bli av med ullöss är inte helt enkelt och kräver upprepade behandlingar för att ge effekt. Om det redan är ett kraftigt till medelkraftigt angrepp bör växten istället slängas då risken att skadedjuren sprids är större än chansen att vinna över dom.

  Innan behandling påbörjas bör man placera växten i karantän och därefter för hand eller med pincett plocka bort alla synliga djur. En lämplig dosering för behandling av ullöss får du genom att blanda 0.2 dl såpa och 0.1 dl T-röd i 1 l vatten. Upprepa besprutningen 5-6 gånger med 7-10 dagars mellanrum.

  Ullöss kan även bekämpas biologiskt med rovskalbaggen Cryptolaemus montrouzieri. Dessa nyttodjur finner du hos tex nyttodjur.se.


  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Vad kan detta vara som är i skrymslerna?
  I övrigt ser växten ut att må bra.

  Evelina
 • Hej Evelina!

  Det var en klurig fråga! Utifrån bilden är det svårt att säga exakt vad det kan vara.

  Bladen och hur de växer kan bli lite missformade om de haft ett angrepp (liknande skador som på bilden kan dyka upp om det funnits bladlöss) men jag kan inte se några insekter.

  Har du möjlighet att skicka en bild på andra sidan bladet, samt hur det ser ut om du veckar ut bladet helt?

  Mår plantan annars bra så kan jag råda att bara hålla ett litet öga på den så att det inte är ohyra trots all. Då hoppas jag att den med tiden växer sig stor och färggrann!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.