Paradisblommor

Hej,Jag har två stora paradisblommor som i alla år varit helt problemfria. De ser fina ut nu också men det har kommit svarta prickar som ser ut som små malda svartpepparkorn under växten. Vad kan detta vara? Och hur gör vi för att rädda växten?
Fredrik

Kommentarer

 • Hej Fredrik!

  Det ser ut att vara avföring från något men vad är svårt att säga utan att se växterna. Har du kikat riktigt noga på och under bladen? Skicka gärna en bild på dina växter så kan vi hjälpa dig att se.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Vi har testat med att spraya med vattensåpa överallt. Upptäcker på vissa ställen att det finns något spinnat på växterna. Vi brukar ha dom ute maj-oktober. Vilket dom brukar gilla. Om det inte är för kallt ute nu, kan det vara en idé att ställa ut dom?
  Fredrik
 • Hej igen Fredrik!

  Det är inte bra att ställa ut växter under vintern. Det är alldeles för stor temperaturskillnad mot inomhus. Det låter som att det skulle kunna vara spinnkvalster men det är svårt att säga säkert utan någon bild. Spinnkvalster behandlas med såpablandning så att du bör se resultat om det är det det är. Du kan också torka bort de nät du ser innan du behandlar. Du kan behöva behandla flera gånger för att få bort alla kvalster.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Har kört såpablandning två gånger
  och försöker vädra från fönstret lite då och då för att ge lite extra fuktighet till växten. Tack för bra svar.
  Fredrik
 • Vädra för fuktighet är inget jag rekommenderar, det blir för stor temperaturskillnad för växten. Vill du vädra för dig så ställ undan växten en bit in i rummet under tiden. Paradisträd är en fetbladsväxt och behöver inte tillsatt fuktighet annat än vattning, den vill hellre torka ut mellan vattningarna än att stå konstant fuktig.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.