Till senaste kommentaren

Plantering av krusbär när det fortfarande är kallt på natten - nu eller vänta?

Kan man plantera krusbärsbuske nu när det är några plusgrader på dagarna men det fortfarande kan bli någon minusgrad på nätterna, eller ska man vänta med att plantera tills nattemperaturen inte går under 0 grader?
Adam

Kommentarer

 • Hej Adam!

  Det beror lite på hur långt utvecklad krusbärsbusken är. I och med att många plantor är uppväxta långt mer söderut så är de inte riktigt i fas med vår säsong riktigt än. Det viktigaste om växterna har mycket bladmassa, är att skydda dem från frost. I och med att frosten kommer uppifrån görs det ju enklast om du har de antingen under tak eller med hjälp av en fiberduk. Sätter du in plantan inomhus kommer du att behöva acklimatisera dem vid utomhus i något läge så håll den utomhus. Du kan också plantera busken i marken och slänga över en fiberduk om det blir minusgrader om natten.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej Hedvig.
  Stort tack för svar.
  När busken sedan är planterad och etablerad.
  Bör man använda fiberduk över under vintern eller klarar den sig utan?
  Adam
 • Hej igen!

  När busken är i fas med våra årstider behöver de inte något skydd utan det är bara för att skydda de utsprungna bladen som inte är acklimatiserade till kylan vi fortfarande har.

  Man kan alltid lägga in löv runt bärbuskar under hösten/vintern för att hålla mikroorganismerna glada och jorden levande men något regelrätt skydd behövs inte.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.