Till senaste kommentaren

Finns det några växter jag kan ha när jag har mycket rådjur i trädgården?

Finns det några eller någon ros som rådjuren ej äter på. Har mycket rådjur där jag bor och därför kan knanppt ha något i trädgården. Men så kom jag att tänka på rosor det kanske inte rådjuren äter. Försökte anlägga en äng men rådjuren tyckte det var riktigt smaskigt. Eller kan man plantera något tillsammans med rosorna. Har ca 10 m2 där jag kan plantera något utom en  äng.

Mvh
Ann-Charlotte

Ann-Charlotte

Kommentarer

  • Hej Ann-Charlotte!

    Det finns inte någon ros som är osmaklig för rådjuren tyvärr utan knopparna är snarare någon sorts delikatess. De mer taggiga brukar de ibland låta vara lite mer men ingen ros går säker. Du kan behandla med medlet tricogarden några gånger per säsong som gör att rådjuren oftast låter växterna vara. Tricogarden är framställt med lanolin, alltså fettet från fårull och är helt ofarligt men osmakligt för rådjuren. 

    De flesta perenner med stark doft brukar rådjuren låta vara, som till exempel kantnepeta eller lavendel men det finns också bra listor med perenner som man kan testa om man har mycket rådjur i trädgården, flera perenner och vedartade växter kan de låta vara i vissa trädgårdar men inte andra så att då gäller det att testa sig fram vad som fungerar i just din trädgård och med "dina" rådjur. 

    Här kan du hitta en lista och här en annan och här en tredje.
    Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.