Rododendron

Jag har en minst 50år gammal rododedron (5m diam 2m hög) som jag misskött i 40år. Den blommade helt fantastisk till för ca 4-5år se.
Fråga: kan man få den att blomma igen?
ps den får nya blad varje år.

Kommentarer

 • Hej Åke!

  Tack för att du skriver in till oss.

  Det låter som att din rhododendron är i behov av lite ny näring för att orka blomma igen. I vår, när tjälen släppt, kan du blanda ner rhododendrongödsel och om du vill även lite kalkfri torvjord.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hur beskära min gamla Rhododendron som växer högt och brett?
  Berit
 • Hej Berit!

  Vanligtvis brukar man inte behöva beskära rhododendron eftersom de håller sig ganska jämt formade och fina utan, men om den börjat bli lite sliten och kal eller alldeles för stor kan det vara värt med en frisering!

  Var inte rädd för att beskära din rhododendron. De klarar ganska hård beskärning och den bästa tiden för detta är på vårvintern, innan den vaknat till från vintervilan, men inte när det är för kallt.

  Hur mycket vill du då sen klippa din rhododendron? Vill du bara att den ska bli lite mindre kan du klippa de äldre grenarna in till en sidogren, gärna nära förgreningen. Vill du börja om från början kan du klippa ned i stor del hela busken men om du vill kan du bevara ett par grenar för att den ska klara sig bättre. Lämna annars 30-40 cm långa grenar från marken sett.

  Du kan läsa mer om hur du tar hand om din rhododendron här:

  Växtguiden - Rhododendron
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.