Till senaste kommentaren

Fiolfikus med fläckar på bladen

Hej! Min fikus som jag köpte hos er i början på året har inte lyckats utveckla ett ända nytt blad som sen jag köpte den. Det har blivit något enstaka litet som har fallit av nästan direkt, vilket känns väldigt tråkigt. Uttöjer det så har den på sista tiden blejat
Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa!

  Trevligt att du hör av dig!

  Vad tråkigt att din fiolfikus däremot inte mår så bra. De fläckarna du ser i mitten av bladen brukar oftast vara ett tecken på övervattning. Är fläckarna annars längs kanterna och ser bleka och torra ut är det antagligen luftfuktigheten som spökar.

  Fiolfikusar trivs att lätt torka upp mellan vattningar, så hålls jorden för blöt under en längre period så kan rötterna börja ruttna, samt bladen får mörka fläckar innan de faller av. De trivs samtidigt i en fuktig omgivning, vilket är varför de trivs med att bli sprayade med vatten nån gång ibland för att de ska hålla sig fina.

  Mitt förslag är då att du kan flytta den till en aningen ljusare plats utan direkt sol, samt känna på jorden innan var vattning. Jorden ska vara lite fuktig, så snustorr ska den inte vara. Du kan också spraya bladen ett par gånger i veckan - på vintern gärna lite oftare då luftfuktigheten sjunker då.

  Hoppas att den återhämtar sig med tiden och hör gärna av dig om du har några vidare funderingar!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.