Sjuk monstera

Hej! Jag hittade häromdagen två löv på min monstera som var gult, brunt, med små mörka kladd och delar som nästan ser lite mögliga ut. Idag har det spridit sig så att många blad på min växt ser liknande ut och jag vet inte vad det beror på. Växten har varit med mig i snart 5 år, jag bytte jord för flera månader sedan och den har stått på samma ställa hela tiden och har mått bra tills nu. Stammen ser också frisk ut. Inga andra nya växter finns i närheten heller. Hjälp! Jag skickar med lite bilder på hur bladen ser ut! 
Tack på förhand, Malin

Malin

Kommentarer

 • Hej Malin!

  Det ser tyvärr ut som att din monstera har fått trips. De svarta prickarna är tripsens avföring och fläckarna på bladen är var de sugit ut växtsaften. För att bli av med trips, kan du behandla växten med neem-blanding. Blandningen består av neemolja såklart, men även ljummet vatten för att spä ut oljan och en liten klick såpa för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i såpa kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

  - En tesked neemolja
  - En halv tesked grön- eller gulsåpa
  - En liter ljummet vatten

  Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga. Behandla sedan växten regelbundet tills tripsen är borta. Hoppas detta är till hjälp. Lycka till! 🍀

  Nadja Hortonom
 • Hej! Min Monsteras blad har fått rostfärgade angrepp på annars gröna blad. Även gula blad har förekommit som jag klippt bort. Vad kan växten ha drabbats av? För mycket/för lite vattning? Står i torr miljö.

  Tack på förhand,
  Anna-Lena 

  Anna-Lena
 • Hej Anna-Lena!

  Gulnande blad kan vara en reaktion på det mesta tyvärr så att det bästa är att försöka utesluta genom att prova en sak i taget. Gula fläckar handlar oftast om vattningen. Antingen är det för mycket vatten eller så kan det vara för lite och det gula tyder på att det är på väg att bli torra fläckar. Monstera är en regnskogsväxt och gillar inte torra platser, den kan må bättre om den får duscha regelbundet eller sprayas med vatten. Har du planterat om eller gett näring på sistone? Det kan annars också vara behov av näring. Vattna med näring under växtsäsongen. Det kan också bero på solskador om växten står så att direkt stark sol kommer åt.

  Jag hoppas att din monstera snart mår bättre.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.