Sjukdom på ligusterhäck

Jag har 20-åriga ligusterhäckar på sammanlagt 45 m och alla häckplantorna har fått någon sjukdom eller ohyra. Det började förra året på en häck och i år är alla plantor drabbade, även den häck som är 30 meter från övriga häckar. Häckarna ser friska ut i topparna men annars har de gulaktiga blad som skrumpnar och dör (se bilderna) Det börjar nedifrån på plantorna och går uppåt. Kan de bli friska igen?
Mvh Annika

Kommentarer

 • Hej Annika!

  Oj, det ser ju ut som att det blivit ett redigt angrepp där.

  På rak arm skulle jag nog tro att det kanske är ett angrepp av strit, men det kan ju också vara någon annan sugande insekt.

  Är det strit så är beskärning det första sättet att behandla den, vilket är tur när det kommer till ligustern eftersom den tål beskärning bra. Då de lägger sina ägg i årsskotten så blir en redig beskärning på våren ett snabbt sätt att bli av med de flesta av djuren. Var sen noga med att kasta eller bränna det du klipper bort, istället för att kompostera det.

  Vill du däremot hjälpa din häck nu så kan du börja med att se till att den får ordentligt med vatten. Torka är vad striten trivs med, så både fuktig jord och en eller annan dusch med vattenslangen kommer störa insekten.

  Håller tummarna att de lämnar din ligusterhäck i fred tills nästa år!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack så jättemycket för ditt svar😊!
  //Annika
  Annika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.