Sjukt äppelträd?

På tomten inne i Lund har vi ett över 100 år gammalt äppelträd av sorten Gul Richard. De sista åren har det knappt lämnat ett enda äpple trots att det blommar ordentligt i maj. Det man ser är normalt blomning i början, men därefter att begynnande äpplen torkar och faller av till 99%. På vissa blad ser man dessutom en vit beläggning som ser ut som mögel, där en del blad efterhand blir bruna (se bild). Kan tillägga att trädet blivit beskuret ordentligt för två år sedan men att vi sedan låtit det vara. Tidigare gav det mycket frukt. Vad är det trädet har drabbats av?


Jan

Kommentarer

 • Hej Jan!

  Tack för att du kontaktar oss.
  Jag tycker det ser ut som att ditt äppelträd drabbats av Podosphaera leucotricha vilket är en slags svamp som i vanligt tal kallas för mjöldagg/äppelmjöldagg.

  Du kan behandla trädet med växtvårdsmedlet Kumulus för att häva angreppet. När vuxna äppelträd drabbas av detta beror det på att trädet stått lite för torrt och man kan med fördel även stödvattna trädet från vår till höst med vattenspridare eller droppbevattning. Stödvattna 2-3 ggr i veckan beroende på väderlek och låt bevattningen vara igång ett par timmar vid varje tillfälle så att vattnet hinner rinna ner ordentligt till rötterna.

  Tänk på att mjöldagg på äpple oftast är värdspecifik och därför inte sprider sig till andra växtslag i trädgården.
  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.