Är det skadedjur på mina sticklingar?

Hej Plantagen! Jag har sticklingar av guldranka samt fredskalla som har stått i direkt solljus, avskiljt från mina övriga växter i huset. Nu har de små hål i bladen så att det ser ut att någon kan ha ätit på dem. I övrigt ser jag inga tecken på skadedjur men jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter. Vad kan ha hänt med mina sticklingar? Kan jag plantera dem i jord ändå eller är de förpestade och bör slängas?
Lovisa

Kommentarer

 • Hej Lovisa!

  Trevligt att du hör av dig!

  Från bilderna sett är det svårt att peka på en specifik orsak till varför de fått fläckarna och hålen längs bladen. Det kan såklart vara något skadedjur som gjort någon liten skada som sen ser värre ut när bladet börjar vissna, men det är svårt för oss att säga säkert härifrån.

  Mitt förslag är att försöka plantera sticklingarna om de börjat få ordentligt med rötter, då en avsaknad av näring kan försvaga växten. Då kan du antingen plantera dem i jord innan de blir för vana vid att bara stå i vatten, eller så kan du plantera dem i andra växtmedium som vattenodlade växter har lättare att vänja sig vid. Däribland finns Pon och pimpsten.

  Väljer du det sistnämnda så måste du tillföra näring själv.

  Gällande skadedjuren kan jag som mest tro att det är tal om trips. De är väldigt små och ofta svåra att se, så ta gärna en nära titt både ovan och under bladen - gärna med lupp. Förhoppningsvis är det bara några mekaniska skador eller vattnet som den reagerar på, men om det är trips kan du behandla med såpavatten.

  Börja med att duscha av plantorna med en relativt hård stråle för att få bort de flesta av skadedjuren. Blanda sedan 1 – 2 msk såpa (gul- eller grönsåpa) och 2 ml T-röd med 1 liter vatten. Spruta aldrig på växter som står i solen, bladen kan bli brännskadade av såpan. Upprepa behandlingen under en vecka med 1-2 dagars mellanrum.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • hur vet man om de har fått vattenrötter?
  Vissa av den här guldrankorna var nämligen planterade efter att de hade fått rötter. Dock växte inte den plantan någonting så jag la återigen sticklingar i vatten för att få rota sig lite mer innan plantering igen.
  Lovisa
 • Hej Lovisa!

  De får vattenrötter så fort de börjat rota sig i vatten, så jag skulle nog säga att alla små och ytterst fina rötter skulle klassas som vattenrötter.

  Det är en stor omställning att gå från vatten till jord. Det kan då ta extra tid för plantan att bilda nya rötter som är anpassade för livet i jord, och därför kan det ha tagit ett tag för den att komma igång efter att du planterade den. Du kan underlätta detta genom att blanda ut jorden med perlite eller mossa för att göra jorden mer luftig.
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.