Till senaste kommentaren

Trips kom tillbaka efter behandling. Hur undviker jag ett nytt angrepp?

Hej!
Jag fick för 1,5 år sedan trips och slängde då alla mina växter, eftersom de flesta av dom var angripna. Efter att ha slängt växterna diskade jag alla mina krukor i såpa och vatten. Nu har jag igen märkt att jag fått trips och undrar hur jag ska lösa det på bästa sätt.
Är det troligt att de här tripsen jag fått nu beror på att jag inte gjorde rent krukorna tillräckligt eller på annat sätt gjort fel i min hantering av tripsen förra året?
Ska snart flytta och undrar hur jag bäst gör rent mina krukor så att jag efter flytten kan starta på nytt med nya växter, utan att vara rädd för nytt angrepp?
Vill verkligen inte riskera att få med mig tripsen till nästa ställe och till nya växter.
Carolina

Kommentarer

 • Hej Carolina!

  Vad tråkigt att höra att du fått ett sådant envist angrepp av trips!

  Det är svårt att säga exakt varifrån tripsen sen kan ha kommit efter det första angreppet. Trips är ju dessvärre väldigt vanligt (det finns ju till och med flertalet arter som lever i vår natur!) och sprider sig väldigt lätt. Jag skulle därför råda dig att försöka behandla växterna i första hand. Ett medel du kan blanda till hemma är neemvatten, där receptet är som följande:

  • En tesked neemolja
  • En halv tesked grön- eller gulsåpa
  • En liter ljummet vatten

  Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga. Håll även gärna lite avstånd mellan plantorna, då luftgenomströmning mellan växterna gör att tripsen trivs sämre.

  Utöver den här blandningen kan du även införskaffa dig ett naturligt försvar också, nämligen genom nyttodjur. Dessa är tripsens naturliga fiender och äter antingen larver, vuxna insekter eller både och. Ett par av dessa skulle vara tripsrovkvalster eller orius skinnbaggar.

  Sist är det alltid värt att nämna att nya plantor helst ska hållas separat från de plantor man haft sen tidigare. Oavsett om det kommer från en butik eller en vän som odlat själv så kan ohyran smita igenom omärkt ändå. Om du då håller dem separat ett par veckor har du chansen att fånga upp begynnande angrepp innan de växer sig för stora.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.