Skadedjur

Hej! Mina växter har drabbats av små skadedjur en andra omgång. Det hände förra sommaren också, varpå det såg ut som små trips. Jag slängde alla mina växter i augusti och köpte inte nya förrän i januari, och nu har jag märkt att de är angripna igen. Nu ser det ut som trips men där är även små vita/gula djur. Hur gör jag för att bli av med dessa? Tacksam för svar.
Lina Eriksson

Kommentarer

 • Hej Lina!

  Det ser ut att vara trips på dina växter. Du kan spraya med en neemoljeblandning. Blandningen består av neemolja såklart, men även ljummet vatten för att spä ut oljan och en liten klick såpa för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i såpa kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

  - En tesked neemolja
  - En halv tesked grön- eller gulsåpa
  - En liter ljummet vatten

  Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga.

  Lycka till! 


  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.