Till senaste kommentaren

Skötsel av Dvärgpersika i kruka

Jag har fått en i present och undrar kring den.
1. Står att den kan odlas i kruka - måste den i så fall planteras om i en större kruka direkt (hur stor?) eller kan den vara kvar i "originalkrukan"? I så fall måste man plantera om den i större kruka då trädet växt? Ska kunna bli upp till 1,5 meter vilket är betydligt större än den är nu.

2. Kan trädet i kruka stå kvar utomhus under vintern? Ska den då skyddas på någon sätt?

3. Står "normal vattning" - hur ofta och hur mycket när den står i sin kruka? När på säsongen ska man sluta vattna den och när börjar man igen (antar att den inte ska ha något vatten under de kalla månaderna)?

Tacksam för utförligt svar!

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Det var en riktigt fin gåva! Persikoträd har blivit mer populära nu på senaste tiden och det är ju en riktigt fin bonus att man får god frukt också.

  En bra tumregel är att större krukor överlag är bra då det ger mer jordvolym, men det är extra viktigt för större växter.

  Mer jord hjälper mycket. Det är mer plats för rötterna att växa, vilket innebär ett friskare träd. Den har mer näring, mer vattenhållande jord (mindre bevattningsbehov) och även isolering under de kallare månaderna.

  I och med att den inte kommer vara planterad i jorden så kommer den behöva isoleringen, då kölden annars kan skada rötterna. Du bör ändå skydda rötterna ytterligare om den ska stå utomhus, detta genom ett krukskydd eller genom att täcka krukan med bubbelplast och jute.

  Du kan annars ta in trädet på en sval och frostfri plats, vilket jag nog skulle rekommendera mest. Ta då in trädet i ett ouppvärmt garage eller liknande när den tappat sina blad och satt sig i sin vintervila. Vattna sen så jorden hålls lätt fuktig - varken för torr eller våt. När våren väl kommer runt hörnet kan du börja vänja den vid utelivet igen, men skydda den gärna mot frost så du inte blir av med de nya knopparna.

  Med krukstorlek skulle jag nu nog sikta på ca. 50 cm i diameter, men du bör nog leta efter en större när trädet vuxit på sig lite.

  Bevattning sker sen när jorden är lätt fuktig, undvik att låta den torka ut för mycket. Sikta också på en kruka med hål i botten så att överblivet vatten kan rinna undan.

  Hoppas detta är till hjälp!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.