Till senaste kommentaren

Beskära strandkastanj och plantera i kruka

Hej! Jag är inne på att köpa en strandkastanj som är 160 cm som ni har. Men har lite frågor. Står att man kan behöva beskära den , men behöver man fläta stammen allt eftersom den växer också? Eller växer inte stammen mer om man beskär bladen? (Kanske skitdum fråga men) haha. Har köpt en 35 cm kruka som jag tror den kommer passa i, men rekommenderar man att låta den stå i den kruka den kommer i eller ska man ta ut den ur innerkrukan och plantera om den i den nya ytterkrukan?

Med vänlig hälsning, Jennifer


Kommentarer

 • Hej Jennifer!

  Inga frågor är dumma frågor, tycker jag! När det kommer till att lära sig så måste man alltid fråga, annars får man ju inte veta.

  Gällande hur växten behöver beskäras så kan jag först och främst nämna att det inte kommer behöva flätas något. De högre, flätade strandkastanjerna är kapade på toppen för att de sen ska förgrena sig med mindre, tätare skott. Stammen kommer därför inte bli högre, men nya grenar kommer bli högre.

  Vill du då att de inte ska bli för långa och rangliga kan det vara värt att klippa den nån gång om året eller bara vid behov, just bara för att de inte ska skjuta iväg så pass. När du klipper topparna kommer den också grena sig mer, för en tätare och fylligare krona.

  Omplantering är en annan sak. Medan trädet kommer må bäst av att få ny jord (alltså att få komma över till en ny kruka) så är det alltid ett mer säkert kort att ha den i en innerkruka som du sen ställer ned i ytterkrukan. På så vis får du en bättre översikt över bevattningen och kan avvärja eventuella övervattningar om det blir för mycket vatten.

  Å andra sidan om du känner dig trygg i bevattning så kan du plantera direkt i ytterkrukan. Lägg då några centimeter med lecakulor i botten innan du planterar ned strandkastanjen i jorden för att ge lite rum åt rötter och överblivet vatten.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.