Tagetes, ringblomma och bladlöss

Hej! Är tagetes och ringblomma samma sak? Är de giftiga för katt?
Har ni några förslag på hur jag kan slippa bladlöss på min balkong? Jag har fått det varje sommar sen jag flyttade in för ca 4 år sedan, jag har bytt ut och diskat ur allt ordentligt varje år, kört med ytdesknfektion över hela balkongen, men trots det så kommer dom varje sommar så man inte kan vara ute alls... jag har även kört såpvatten mot dom mycket och länge men det hjälper inte alls.. 
Mvh Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny!

  Tack för dina frågor!

  Nej, tagetes och ringblomma är två olika växter. Medan ringblomman odlats i Europa i mycket lång tid så kommer tagetesen ursprungligen från Sydamerika.

  Det är sen lite knepigt för oss att ge råd om vilka växter som är giftiga eller ok för djur då vi saknar toxikologisk kompetens. Jag kan tipsa dig om att kolla lite bland djurägarorganisationer eller att kontakta en veterinär. Jag hittade även den här länken som kommer från en trovärdig källa som kan vara till hjälp: Agria - information gällande katter

  Sist är det svårt med bladlöss då de kan ta sig till din balkong från naturen runt omkring. Som flygande insekter kan de då leta sig in även om du tills nyligen behandlat ett angrepp. Det är tråkigt, men sant.

  Du kan minimera risken för bladlöss genom att plantera växter de inte gillar lika mycket (ett bra exempel är bland annat just tagetes) eller andra växter med starka dofter. Det är också värt att ta en nära titt på dina växter med jämna mellanrum för att fånga upp eventuella angrepp tidigt.

  Fångar du det tidigt kan du nypa bort de insekterna du hittar. Blir det värre så kan du klippa de värst angripna delarna samt spraya med såpabehandlingen du använt tidigare. Du kan även testa Skadekryps effekt spray.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.