Min thuija har blivit gles på mitten

Hej!
Har en thuijahäck som rådjuren tyvärr ätit av. Gles på mitten men inte avbarkad. Kan den ta sig igen?

Helena

Kommentarer

 • Hej Helena!

  Tack för ditt inlägg.
  Tyvärr brukar det vara svårt att få thujor att återfå sin forna glans när djur varit där och ätit bort in till stammen. I regel brukar rådjuren ha ätit upp så långt in att grenarna bara har det förvedade kvar och där kan inte thujan bryta nytt. Finns det grenar med barr kvar så finns det möjlighet att bryta nytt. Jag skulle rekommendera dig att vattna och gödsla lite extra när våren kommit igång och se hur thujorna svarar på det. Om de inte skjutit nytt till hösten skulle jag rekommendera att byta ut plantorna.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Droppslang, gödsel och en lätt klippning i september, gjorde dem fina. Tussar av otvättad fårull under förra vintern. Nu har något hänt igen. Tappar kvistar som gulnat och blivit gles. Se bifogad bild. Vad har jag nu gjort för fel?
  Helena
 • Hej!

  Tujorna har ett natuligt utbyte av barr som gör att de får bruna barr och till slut tappar de. De tär en del i tujans livscykel. Jag ser också att en del av det bruna är kottar. Vissa år blir det mer kottar och andra mindre. Får tujorna väldigt mycket kottar brukar det bero på stress. En växt blir stressad av att stå på fel växtplats eller när förutsättningarna ändras som till exempel torka.

  Det är svårt att säga vad som påverkat dina tujor men eftersom topparna är fortsatt gröna och de till större del ser fina ut så är det ingen behov av oro än. Ge tujorna lite tid och sköt om de som de bör så kommer de säkerligen att bli lite grönare och lite tätare igen till våren.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Tack för hjälpen!
  Helena

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.