Till senaste kommentaren

Växtförslag för solig tomt i stockholms skärgård.

Hejsan!

Vi har ett sommarställe på en ö i Stockholms skärgård, där vi har en vägg som behövs täckas lite (se foto nedan, nu dock utan dessa tre gräs). Den ligger i full sol. Helst med blommor i juli och utan beskärning ner till mark (då måste den börja på nytt och vi är bara där i maj två veckor och i juli 4 veckor). Vad kan ni föreslå för växt?

Vi har en stenig mark. Går det att göra no-dig-metoden (alltså att bygga med jord uppåt) om jag inte kan kräva ner tillräckligt lång?

Och sedan gärna ett förslag på en lättskött klätterväxt (självklättrande) för en kruka. Blommning i juli. Även här i soligt läge.

Ser fram emot era svar.

Mvh
Eva

Eva

Kommentarer

  • Hej Eva!

    Vad du kan ha för växter beror ju lite på hur djupt du kan gräva. Det säkraste kortet då är att plantera perenner, Det är lite svårt att uppskatta hur hög väggen du vill täcka är men det finns ju ett antal perenner som är höga och täcker väl. Prydnadsgräs, bolltistel, stormhatt, riddarsporre stockros och fläckflockel till exempel. Behöver det inte täcka fullt så mycket så finns det desto fler. Kantnepeta, kärleksört, nävor, stäppsalvia och solhatt till exempel.

    Vad gäller en klätterväxt i en kruka så är det lite knepigare. Det är alltid en chansning när det kommer till att få växter att överleva vintern i kruka. Du kan isolera krukornas sidor invändigt med bubbelplast, liggunderlag eller frigolit för att öka chansen. Tänk även på att ju större kruka du planterar i desto mer jordvolym, vilket i sin tur ökar chansen till överlevnad under vinterhalvåret. Är krukan tillräckligt stor kan en klematis klara det men det kan bli svårt att ha något i kruka utan att kunna vattna det under stora delar av sommaren.
    Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.