Trips, hur vet jag när de är borta?

Hej!
För ca 2 månader sen lärde jag mig att mina växter hade trips efter att jag frågat online ang några väldigt fula nya blad.
Sedan dess har jag duschat alla mina växter (då jag antar att alla kan ha fått det) varannan dag genom att spola dem i duschen. Var 4e dag (varannan dusch) har jag sprayat dem med en grönsåpe-lösning och låtit dem stå i badrummet över natten.
Detta har jag gjort i ca 2 månader samt flyttat dem till ett annat rum och klippt av de mest skadade löven och grenarna.
Nu har jag även duschat dem i neemolja och släppt ut oriusbaggar för ca 1 vecka sedan.
Jag har slutat duscha dem mer än med sprayflaska för att hålla dem fuktiga då jag inte vill spola bort skalbaggarna.
Borde jag fortsätta duscha dem även vast skalbaggarna är där eller ska jag låta dem vara?

Jag har inte sett några trips sedan de första 2 veckorna och jag har fått flera nya fina blad på samtliga växter, vilket jag inte sett på över 6 månader då de knappt har vuxit och alla nya blad har varit små, vridna/knöggliga och skadade. Så det ser jag som ett gott tecken.

Men när kan jag anta att tripsen är borta så att jag kan sluta behandla dem så hårt och så att jag kan våga införskaffa nya växter (som jag hädan efter kommer hålla i karantän till en början)?
Saralie

Kommentarer

 • Hej Saralie!

  Vad tråkigt att du hade fått trips på växterna - men det är bra att höra att du tagit sådana steg att bli av med dem!

  Dessvärre kan man ju inte helt och hållet säkert garantera att ohyra är borta alla gånger. Det blir då att man får gå igenom en noggrann behandling och sen hålla ett nära öga på utvecklingen när behandlingen är klar. Att de åter börjat växa och få nya blad är däremot ett gott tecken.

  Håll därför nya växter borta från de du har sen innan, och definitivt från dem du tidigare hittat skadedjur på. På så vis kan du snabbt fånga upp nya angrepp utan att det sprider sig allt för illa. En bra tumregel är att ha nya växter i karantän i ett par veckor.

  På de växter du redan haft angrepp på skulle jag hålla dem åt sidan lite längre, bara så du har chansen att försäkra dig att angreppet verkligen är borta.

  Det kan sen vara bra att införskaffa dig lite nya oriusbaggar framöver då behandlingen kan ha skadat dem du bjudit in sen innan. Dessa kan då efter behandlingen snappa upp eventuella eftersläntrare innan du ens märkt att de är där.

  Hoppas att mitt svar är till hjälp och önskar dig lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.