Vad är det för växt?

Flera höga växter med mängder av små gula blommor, växtsättet nästan som en bukett, har dykt upp på vår tomt på landet. Den ståtligaste 150 cm hög. Växer främst i kanten mellan gräsmatta och naturtomt. Har letat på internet men hittar inte vad det är. Vet ni? Och hur kom den hit så plötsligt?
Göran

Kommentarer

 • Hej Göran!

  Vad du skickat bild på är en Ryssgubbe (Bunias orientalis)! En väldigt vanlig syn i Mellansverige, speciellt vid vägkanter eller diken, men även i mindre grad i de södra delarna av landet.

  De sprider sig mycket lätt med frön och kan vara besvärlig att bli av med då rötterna är rediga och kan ta sig djupt ned även i lerig mark. Vill du då bli av med den kan det vara lite kämpigt, men det går! Mitt råd är följande:
  1. Klipp ned plantan: det är viktigt att du gör det innan den börjar fröa av sig. Kasta inte klippet i komposten då fröerna och rotdelarna kan sprida sig vidare därifrån.
  2. Ta bort roten: så mycket du kan, i alla fall! Roten kan gräva sig djupt, men det viktigaste är att du får bort det värsta.
  3. Var ihärdig! Växten är ettrig med att växa igen sig genom sina rotdelar, så då blir det ditt jobb att vara ettrigare! Ta bort alla nya skott som dyker upp så kommer du med tiden trötta ut plantan och den kommer sen försvinna.
  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Jag har fått in den här växten i mitt grönsaksland. Vet ni vad det ör för växt och hur jag ska hantera den.

  Lars-Erik Nilsson
 • Hej Lars-Erik!

  Växten du har är mattram, en medicinalväxt som brukar gillas av de flesta pollinerare. Det brukar inte vara något problem att rensa bort om de hamnat någonstans där det inte passar och vill man minska spridningen kan man klippa bort överblommade blommor för att förhindra fröspridning.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.