Var överlever trips?

Jag har haft ett stort angrepp av trips på alla mina krukväxter. Försökte behandla, men gav upp och kastade alla. Rengjorde noga höll en karens på en månad innan jag försiktigt introducerade nya krukväxter. Köpte 4 och fick fina sticklingar som blivit nya växter. Ett par veckor senare - nya trips. Har funderat mycket på var de kan komma ifrån. Har gammal ved inne som jag eldar i min kamin. Artdatabanken talar om död ved som värd för trips. Har ni hört talas om det?
Ann-Katrin

Kommentarer

 • Hej Ann-Katrin!

  Det var en klurig fråga, gällande var de lever - det beror nämligen på vilken sorts trips som det handlar om!

  Jag kan ärligt säga att jag inte är expert på alla de olika arterna... och många av dem finns det. Flera sorter är en del av vår natur och kan angripa alla möjliga växter utomhus men det är inomhus som problemet kommer. Där har de inget som kan hejda dem från att leva loppan.

  Andra sorter brukar endast dyka upp inomhus, som växthustripsarna. Dessa överlever inte utomhus men kan gärna följa med från andra växter och gör lika stor skada.

  Trots det tvivlar jag att det skulle komma från veden. Tripsen behöver levande växtmaterial som de då äter från, men det är mycket möjligt att de kunnat komma från annat håll. Som sagt lever de även i vår natur och letar sig gärna in i varma hem när det börjar bli kyligt ute.

  Eftersom de verkar vara ganska ettriga så kan det vara värt att se dig om efter ett långvarigt skydd mot dem och då menar jag nyttodjur. Tripsens naturliga fiender är något du kan köpa hem (Orius skinbaggar och tripsrovkvalster funkar mot flera sorter men inte alla) och de äter då upp alla trips de hittar.

  Håller tummarna på att du blir av med dem!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.