Till senaste kommentaren

Varför får mina växter fått ljusa fläckar på bladen?

Flera av mina clivior och dracenor fick i höstas ljusa fläckar på de nya bladen som växte ut. Fläckarna finns fortfarande kvar. De gamla bladen har inte fått fläckar o nya blad har ännu inte växt ut.  Orolig för att det kan vara virus. Kan ni avgöra det med hjälp av bilderna?
Mvh Gerd
Gerd

Kommentarer

 • Hej Gerd!

  Tack för ditt mejl och bilderna!

  Här tror jag att det är två separata ursprung som gjort att dina dracenor och clivior fått ljusa fläckar.

  På dracenan ser det nästan ut som att det kanske är ljusbrist som är orsaken. Det är inte så ovanligt i och med att vi får så lite ljus under vintern här i norr. Det gör att de nya bladen blir bleka och svaga, ofta väldigt utdragna och smala i formen.

  På clivian ser det emellertid mer ut som trips. De är väldigt små insekter som kan vara svåra att se utan att ta en nära titt, så jag råder att kolla både dessa växter och dracenan för att utesluta att de är orsaken.

  Hittar du trips så kan du behandla med Effektspray eller neemoljelösning. Neemoljelösning kan du göra själv enligt receptet här:

  - En tesked neemolja
  - En halv tesked grön- eller gulsåpa
  - En liter ljummet vatten

  Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga.

  Hoppas att mitt svar är till hjälp och önskar dig lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.