Till senaste kommentaren

Klarar sig en klätterhortensia i kruka i några veckor bara med regn?

Hej,
Jag skulle vilja plantera en klätterhortensia i en 50x50 cm stor cementkruka och undrar vilken jord, lekakulor osv jag ska köpa för att jorden behålla fukten så bra så möjligt?

Krukan kommer stå i skugga (ca 1 h sol per dag). Jag har läst att den är känslig för att torka, och undrar hur ofta/mycket man behöver stödvattna (utöver bara vanligt regn) för att den inte ska slokna?

På sikt, när den har etablerat sig, kan en klätterhortensia klara sig utan bevattningssystem (bara med regn) om man är borta några veckor på sommaren? Det gör inget om den sloknar då, men jag kan inte riktigt hitta hur länge den klarar sig utan vatten innan den dör i förhållande till andra växter. Jämf ex klematis eller rhododendron som jag har idag.

Vänliga hälsningar
Johanna


Johanna

Kommentarer

 • Hej Johanna!

  Trevligt att du hör av dig!

  Klätterhortensior, likt andra hortensior, trivs bäst i lätt sur jord. Rhododendronjord eller hortensiajord är då det som fungerar bäst. Lecakulor kan du ha ett lager av i botten för att ge mer luft åt rötterna. Krukan bör också ha ett hål i botten för dränering, men har den inte det så krävs mer leca och risken kommer alltid finnas att den kan övervattnas.

  För att bevara fukten kan jag även rekommendera att lägga på ett lager täckbark på jorden.

  Jag tror däremot att krukan blir för liten för hortensian, som kan bli riktigt stor. Utöver det så blir växter planterade i kruka mer känsliga för torka, samt på vintern så blir den mer känslig för kylan, vilket en större kruka kan vara till hjälp att skydda mot. Sikta därför på en större kruka om du vill ha den planterad där.

  I och med att den kommer stå i en kruka skulle jag sen inte lita på att bara regnet bevattnar den. Då rötterna inte själva kan leta sig längre ned där jorden är fuktig så kommer den helt förlita sig på att någon ger den vatten, vilket kan vara förödande om det inte regnar och ingen vattnar den under några veckor.

  Du kan ju testa på självbevattning men då skulle jag ändå råda att ha någon som för jämnan kommer förbi och tittar till dina växter så de mår bra.
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.