Till senaste kommentaren

Växt att ha runt ett soligt fönster

Hej! Jag ska försöka få till en "växtgardin" i mitt köksfönster, dvs. en/två kruka som står i fönstret och växer runt fönstret. Det aktuella fönstret är i västerläge så mycket sol.

Vilken växt kan passa tror ni? Jag har kikat på murgröna, gullranka, porslinsblomma osv. men är osäker på vilken som trivs bäst givet västerläget (jag vill inte ha något fult "solskydd" eller så, utan den måste tåla sol)
Pluspoäng om den växer skapligt fort, och helst inte blir kladdig och förstör min tapet som jag gillar mycket 😀
Stort tack på förhand!
Mvh Simon

Kommentarer

 • Hej Simon!

  Tack för din fråga! Det var en klurig en. Det är ju alltid en risk när man har en växt intill en vägg att det blir märken eller dylikt.

  I och med att du beskriver platsen som väldigt solig kan det bli ett problem också då de flesta växter som klättrar eller hänger trivs bäst i indirekt ljus men utan direkt sol. Du kan definitivt ge det ett försök, men kom ihåg att en solig dag under sommarens varmaste dagar kan bränna dem.

  Porslinsblomman är den jag tror skulle klara sig bäst i situationen, men då finns ju risk med fläckar eftersom de får sådana absurda mängder nektar när de blommar. De växer snabbt när de trivs däremot!

  Ärtor på tråd är en annan växt som kan bli ganska fin som hängande växt och de tål lite mer sol och torka. Då behöver du några stycken för att det ska bli som en gardin och de växer ju inte uppåt, bara hänger, men det kanske går bra ändå :-)

  Du kan ge gullranka och mindre monsteror ett försök, men kom ihåg att brännrisken är stor om det blir väldigt soligt.

  Sist men inte minst finns flera sorters hängande suckulenter. Vissa sorters Rhipsalis är naturligt hängande och flera sorters Curio finns även som hängande varianter (där ärtor på tråd är en del i familjen!)

  Hoppas att det är till hjälp och lycka till med din växtgardin!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.