Plantera om vinranka

Hej!
Jag har en vinranka på min uteplats som numera står i kruka. Vill säga att jag har flyttat den från marken till kruka, kommer dock ej ihåg när detta är gjort. Den klättrar längs med mitt stuprör, jag har en uteplats i söderläge, här blir fruktansvärt varmt om sommaren så jag vet inte om det är därför den överlevt. Den är minst 4-5 år gammal och jag har fått druvor på den något år. Den står nog i vanlig planteringsjord nu. Ska jag gräva ner den för att se om jag kan få den till att växa lite till eller bara byta till bättre jord? Nog inte bytt jord sen jag satte ner den.

Kommentarer

 • Hej Alexander!

  Om det är så varmt som du beskriver så låter det som att din vinranka skulle stormtrivas där! Det blir även bra om det är en skyddad plats från vind och annat väder, då de flesta vindruvorna som vi har här i norr behöver täckas på vintrarna så länge det inte är väldigt milt.

  Spontant skulle jag ändå tro att den skulle må bättre av att komma ned i jorden. Vinrankor har ett ganska redigt rotsystem som tar sig långt ned för att etablera sig, så det är svårt att hitta en kruka som är så djup som plantan skulle vilja.

  Har du annars en rejält stor kruka så är det ju möjligt att den skulle klara sig bättre och få större överlevnadsmöjligheter.

  Vill du sen att den ska grena sig lite mer istället för att bli en enda lång ranka så skulle jag råda att beskära den, vilket blir mellan hösten när bladen fallit och jul. Undvik att beskära på senvintern eller vår, då plantan då riskerar blöda.

  Du kan läsa mer på vår hemsida här: Vindruvor – odla dina egna

  Kom också ihåg att beskärning av vindruva inte blir så strikt om du bara vill ha den för syns skull. Vill du emellertid maxa skörden så finns det lite mer råd du kan följa för att få en så frisk och givande planta som möjligt!

  Hör gärna av dig igen om du har några följdfrågor!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Då ska jag försöka få ner den i jorden på ungefär samma plats,bara gräva ett större hål och fylla med typ medelhavsjord? Det va just beskärningen jag har försökt ta reda på hur den ska göras för det har jag aldrig gjort. Tack så mycket för svar
  Alexander
 • Hej igen!

  Du kan med fördel använda lätt sur jord om det är en staketdruva du har. De vill ha lite lägre pH, så kan du också blanda ned kogödsel där i.

  Som sagt så varierar beskärningen lite om du vill ha den för prydnad eller för druvornas skull. Bara du beskär den till strax ovanför ett blad så kommer du snart få se nya sidoskott.

  Om du vill odla för druvornas skull rekommenderar jag att du bara har en huvudstam och sedan låter sidoskott växa från den. Kommande år bör du fått flera sidoskott som du på vintern klipper ned tills de bara har ett par knoppar kvar innan huvudstammen.

  När de börjat blomma, eller strax därpå, så är det dags att rensa. På varje sidoskott bör det vara en eller två klasar för att de ska utvecklas väl och resten av grenen kan klippas bort. Du kan då klippa efter den sista klasen, men lämna gärna ett blad.

  Sista beskärningen blir på sommaren när vinet växer. Klipp bort nya skott som växer ut, då de tar kraft från plantan och druvorna.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.