Vinranka pergola

Vi planerar att sätta vinrankor över en stor pergola på vår gemensamma lekplats i vår förening. Det finns utrymme för att plantera i marken, längs ena långsidan finns ca 1 meter bred gräsplätt. Vi vill mest ha en vacker bladväxt så det finns ingen tanke om att de ska ge frukt, utan bli ett naturligt tak och skugga. Vilken sort och jord rekommenderas? Har hört om vinrankor som skiftar färg på hösten vilket skulle vara en bonus. Ska planteras i Upplands Väsby norr om Stockholm.
Tack på förhand!
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Det låter som en fin idé! Det är däremot en risk att det inte finns så mycket fruktgivande vinrankor som skulle bli stora nog att täcka mycket samtidigt som de skulle klara vintern. Många staketdruvor behöver täckas på vintern för att de ska klara sig.

  Eftersom det låter som att ni är ute efter färgen istället för frukt skulle jag rekommendera engelmannsvin eller rådhusvin. Båda blir redigt stora och klättrar glatt, men kom ihåg att de kan göra märken på väggarna där de växer.

  Vill ni också ha den som tak för skydd kan jag råda att täta eventuella breda glipor på pergolan med ex. hönsnät för att hjälpa den växa sig bred och tät. Till jord skulle jag råda Planteringsjord Kvalitét, som funkar till det mesta.

  Lycka till med planteringen!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.