Vita prickar på chiliplanta

På bladen på min chilliplanta är det massvis med vita prickar, vad är det och behöver jag göra något?
Rosanna

Kommentarer

 • Hej Rosanna!

  Trots prickarna så ser det ju faktiskt ut som att dina chiliplantor kommit ganska långt! De har ju vuxit på sig riktigt fint, det jag ser av dem! :-)

  Det är lite svårt att säga rakt av vad det kan vara på bladen. Sitter de fast eller är det något som bara sitter som ett pulver?

  Jag tror nämligen i första hand att det kan vara ödem, det vill säga att de under någon period fått för mycket vatten och att bladnerverna då spruckit. Men då jag inte är helt säker vill jag utesluta annat så det inte är någon ohyra.

  Är det ödem ska det inte vara farligt. De behöver då bara en jämnare bevattning för att undvika att fler bildas. Om det annars är ohyra så skulle jag gärna vilja höra om du sett något på bladen om du tagit en närmre titt.

  Hur ser de ut på ovansidan bladen? Hur mår de nya skotten och hur ser det ut i bladvecken?

  Önskar höra från dig igen!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • hej! Tack för svaret! Prickarna sitter fast, även om man tar lite med nageln försvinner det inte. Jag tycker inte jag har sett något på bladen som ser suspekt ut, ovansidan på bladen är helt gröna och normala, så även de nya bladen som inte har vita prickar. Det är dem större bladen som har prickar undertill! Jag tycker inte att jag ser något konstigt i bladvecken heller, dem ser fina ut! Jag bifogar några till bilder! Sen undrar jag även om vad som ser ut som blomskott, jag har förstått att växten får blommor också som man helst ska ta bort. Märker man tydligt vad som är blomskott och fruktskott? Det som ser ut som blomskott är fortfarande väldigt små så det ser inte ut som blommor än men man vill väl gärna ta bort dem så fort som möjligt? Tack på förhand! 😀
  Rosanna
 • Hej igen!

  Tack för bilderna! Jag ser inget otäckt som kryper där så det är stor chans att det bara är ödem.

  Men prickarna kan också vara sår, gamla sughål från ohyra är det nog värt att hålla ett extra öga på dem. Förhoppningsvis så klarar de sig undan något sånt!

  Gällande blommorna så ser det ju som att du fått några stycken! Vad roligt! :-)

  Anledningen till varför man emellertid brukar ta bort dem är att blommorna, och frukten som sedan växer där, tar väldigt mycket energi från plantan. Då när de ännu är små kan man då med fördel ta bort blommorna så att växten fokuserar sig på att växa sig större och först då få fler frukter!

  Vill du sen läsa mer om chili kan du kolla på vår växtguide om just dem: Växtguiden - Chili

  Lycka till så hoppas jag att de återhämtar sig snabbt!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.