Till senaste kommentaren

Min växt har fått vitt pulver och något som kryper, vad kan det vara?

Hej!
För ett halvår sedan kom det vita områden med pulver på några växter. Trodde det var mjöldryga och besprutade växterna. Ingen bestående effekt. Gjorde rent alla blad med vatten och trasa. Detta har begränsat angreppen. Såg nyss denna ca 5mm helvita och långsamma varelse på en stjälk, se bilderna. Vad är det för angrepp jag råkat ut för och hur blir jag kvitt det?

Mycket tacksam för hjälp!
Jan


Kommentarer

 • Hej Jan!

  Utifrån din beskrivning och bilden du skickade så låter det som ullöss men det är inte helt säkert. Du får gärna skicka fler bilder på "områden med pulver". Ullöss behandlas bäst genom att man plockar bort de löss man ser och sedan behandlar med såpalösning.

  En lämplig dosering för behandling av ullöss får du genom att blanda 0.2 dl såpa och 0.1 dl T-röd i 1 l vatten. Upprepa besprutningen 5-6 gånger med 7-10 dagars mellanrum.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Tror du har rätt. Bara några angripna blad i veckan nu. Min plan är att sätta ut ullus-nyckelpigor; cryptoleamus, när det blir till verkligt varmt för dem att skickas.

  Ullösen kom från er och de har förstört väldigt mycket. Trodde inte det kunde hända. Men går det inte att förhindra utskickning av växter med ohyra? Är själv beredd att betala mer för det, tror de allra flesta är.

  Jan
 • Hej Jan!

  Det låter som en bra plan med ullusnyckelpigorna. Gällande hur ohyran kom dit så är de väldigt bra på att gömma sig och överlever mycket. Därför är det en god idé att sätta nya växter i karantän. Det gäller vare sig de kommer direkt från en odlare, en växthandel eller en vän som givit bort en fin stickling.

  För att helt kunna garantera att det inte skulle komma med någon ohyra så skulle växterna behöva undergå hård och krävande besprutning, något som inte är bra för miljön. Många kemiska bekämpningsmedel som tidigare brukats i odlingar är idag också borttagna från marknaden, just för den negativa effekten på den biologiska mångfalden och mikrolivet.

  Plantagen jobbar ständigt med att våra växter ska vara friska och fria från skadedjur samtidigt som vi värnar för miljön. Därför brukar vi oss sällan av kemiska bekämpningsmedel utan istället använder oss av nyttodjur och andra godkända medel.

  Dessa lösningar kanske däremot inte har samma extrema effekt som de kemikalier som annars brukas för att bli av med skadedjur och därför kan det ibland dyka upp en eller annan planta som är angripen. Vi ser oss ständigt om efter nya lösningar för att minska den risken, samt har våra duktiga personal som kvalitetsgranskar alla växter så gott det går för att förhindra att kunder får med sig drabbade växter hem.

  Hoppas att du slipper ullössen och att dina växter snabbt återhämtar sig!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.