Vitt skum runt min strandkastanj

Hej! Runtom min strandkastanj i jorden så har det bildats vitt skum. Jag har ingen aning om vad det är eller vad det innebär och behöver hjälp!Är detta skadligt för min strandkastanj? Jag bifogar bild! 
Nevin

Kommentarer

 • Hej Nevin!

  Oj, vilket underligt fenomen!

  Det är svårt att säga rakt av på bild vad det kan vara, skulle du möjligtvis kunna förklara hur det är vid beröring? Torrt eller fuktigt, poröst eller hårt?

  Många växter kan få ett tunt lager med mögel på jorden om den är ständigt fuktig och luften är varm och det är lite det jag skulle tippa på har hänt här. Det skadar inte växten och kan lätt petas bort genom att skrapa av det översta lagret jord och gärna låta jorden torka ut lätt innan vattning.

  Det är emellertid lite svårt att säga exakt då det inte ser ut som det vanliga möglet, så återkom gärna med mer information!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej! Vid beröring så är det fuktigt! Jag grävde bort det med sked och då hittade jag maskar undertill! Brun/beige maskar! Hur går jag tillväga nu? Kan maskarna vara skadliga?
  jag försökte plocka bort maskarna,fick ut runt 6-7 st. Men vet ju inte om det finns många fler därinne. Får panik haha!
  Nevin
 • Hej igen!

  Jo, jag förstår helt om det kan vara riktigt obehagligt! Men tack för att du kollat och givit oss mer information på "skummet".

  Har du möjligtvis någon bild på maskarna? Det finns så många olika och medan de flesta inte brukar orsaka skador på växterna de bor i krukan på (då de flesta lever på döda växtdelar, så som fallna löv och mull) så vill jag gärna ta en extra titt!

  Hör gärna av dig!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Nevin
 • såhär ser dem ungefär ut!
  Nevin
 • Det är dock Google bilder och inte mina egna. Har tyvärr ingen egen bild på dem
  Nevin
 • Hej igen!

  Det ser ut som vanliga daggmaskar om du menar de stora, men de mindre är även de naturliga hjälpredor för nedbrytandet av jord och multnande material.

  De är då inte någon risk för plantan i sig. Jag förstår ju emellertid om det kan kännas obehagligt att ha dem där, men det finns sätt att bli av med den. Det bästa och säkraste sättet är då att byta jord.

  Var noga när du gör det här att du får bort så mycket av den gamla jorden som möjligt och skölj igenom rötterna noga. Låt sen vatten rinna undan så att plantan inte blir för våt. Därefter får du gärna hålla den nya jorden åt det torra hållet för att maskarna inte ska trivas.

  Det vita sen är antagligen svamp, som också trivs i fuktigt och varmt klimat. Därför skulle det även hjälpa mot detta om du bytte jorden och lät den vara lite torrare än vanligt.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • tack för svar! Dock undrar jag om det kan vara stressigt för växten? Jag omplanterade den senast i januari, går det bra att omplantera den nu igen ändå? Och vilket jord rekommenderar du att omplantera den i? (Strandkastanj 2m lång)
  Nevin
 • Hej igen!

  Om den nyligen är omplanterad så kan du alltid testa att sätta krukan under vatten ett tag istället för att plantera om den på nytt. Då kommer maskarna att försöka ta sig till ytan och du kommer då kunna ta bort dem för hand.

  Låt sen jordklumpen rinna av ordentligt och snåla därefter lite med vattnet när du vattnar strandkastanjen så att jorden hinner torka upp mellan. Maskarna trivs inte bra i torka så det bör hjälpa att minimera risken att de kommer tillbaka eller förökar sig!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.