Monstera med svarta fläckar

Hej, min stora välvuxna monstrea börjar helt plötsligt få fula blad (svarta fläckar). Misstänker att det har med vatten/ljus mängd att göra? Vad vill den säga mig? Behöver den mer eller mindre ljus/vatten?
Frida

Kommentarer

 • Hej Frida!

  Det är mycket möjligt att det har med vatten och ljusmängd att göra. Nu på hösten blir det mindre ljus, vilket gör att växterna dricker mindre vatten - och risken för övervattning stiger. Jag råder dig därför att ställa den på en ljusare plats och kolla hur tung krukan känns innan varje vattning.

  Men det är nog inte det enda som är orsaken. Om man tittar riktigt noga på en av bilderna ser jag nämligen väldigt små vita prickar. Har du möjlighet att ta en närmre titt på dessa? De liknar nämligen trips, som kan vara ganska svåra att se om man inte tittar riktigt nära. De är också fenor på att sitta stilla, så det kan vara lätt att tro att det bara är skräp på bladen.

  Om det är trips hittar du ett bra recept på hur du kan bekämpa dem här: Hur blir jag av med trips?

  Glöm sen inte att luften inomhus blir väldigt torr under vinterhalvåret, så passa även på att spraya din monstera med vatten nån gång ibland för att hålla luftfuktigheten uppe.
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.