Skadedjur

Hej! Vi har problem med trips på våra växter hemma och har vattnat vår fiolfikus med nematoder i flera omgångar. För någon månad sen duschade vi fikusen och upptäckte små maskar (tunna, mörkt röda och ungefär 0,5 cm långa) som krälade ur krukan underifrån. Nu ikväll duschade vi den på samma sätt och upptäckte då samma typ av mask men nu 2-3 cm långa. Vad kan detta vara för maskar (kan nematoder bli så stora?) och vad ska vi göra med dem som är kvar i jorden? Tripsen ger trots nematoderna inte med sig. Finns det något annat knep vi kan prova?

Med vänlig hälsning, Kajsa och Rebecca
Kajsa

Kommentarer

 • Hej Kajsa och Rebecca!

  Vad tråkigt att höra att tripsen hittat hem till er! De är ettriga små odjur. Men sen måste jag fråga vad detta är för sorts nematoder ni behandlat med? Är det specifikt till trips dessa nematoder är mot?

  Följande nematoder är verksamma mot trips:
  • Tripsrovkvalster
  • Orius skinnbaggar
  Ingen av dessa två är dock maskar och brukar generellt var svåra att få syn på såvida du inte tittar nära.

  Mask kan annars dyka upp naturligt i jorden då de är naturliga nedbrytare som äter på gammal växtmaterial och är då sällan farliga för växten. De kan emellertid vara obehagliga att ha i krukan såklart!

  Testa då att hålla krukan med din växt under vatten ett tag. Då försöker maskarna krypa fram för att inte drunkna, varefter du kan ta bort allt du hittar. Var därefter noga med att låta vattnet rinna av så mycket som möjligt så att din växt istället inte ruttnar.

  Du kan även testa att bli av med maskarna genom att vara mer snål med vattnet. Maskarna behöver fuktig jord för att överleva, så om du vattnar din växt mindre kommer jorden bli för torr för dem att klara sig i.

  Sist men inte minst har vi en huskur mot trips som vi nämnt inne här på vårt forum tidigare om ni vill testa på själva:

  Hur blir jag av med trips?

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.